For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.084.523:636.2.034:636.087.7

The influence of high-energy feed additive on milk productivity of cows during increasing the milk yield

A. L. Dydykina Primorye branch of the Federal Research Center of Complex Studies of the Arctic, RAS – Arkhangelsk Scientific and Research Institute of Agriculture
A. A. Nakonechny Primorye branch of the Federal Research Center of Complex Studies of the Arctic, RAS – Arkhangelsk Scientific and Research Institute of Agriculture
A. N. Kholodov APC AA (collective farm) Stupinskoe, Arkhangelsk region

Feeds are the main component of high productivity of cattle. Optimally choosing their ratio in the ration of the animal, we can control enzymatic processes and digestibility in the rumen, thereby achieving maximum bioconversion of nutrients into production. The study of the infl uence of use of new high-energy feed additive on milk productivity of cows in the period of increasing the milk yield and stabilization of lactation has been carried out. The article presents the data obtained as a result in research and practical experiment on the lactating cows of Kholmogory breed, when in their in ration a new testing high-energy feed additive which has been prepared from products of processing of agricultural products in conjunction with the secondary raw material processing industry has been input. The input into the ration of lactating cows high-energy feed additive led to the increase of milk production, as well as enhance the mass proportion of fat and protein in the milk. Studies on the infl uence of non-traditional feeds, which are being components of the feed additive on the productive traits of animals, marked the beginning of the works on the creation of new high-energy feed additive for cattle in order to compensate in the rations of animal of protein and mineral defi ciency.

Актуальность темы. Молочная продуктивность коров зависит не только от их генетического потенциала, но и в большей степени от правильно организованного кормления животного [6]. Корма – это основная составляющая высокой продуктивности крупного рогатого скота. Оптимально подбирая их соотношение в рационе животного, можно управлять ферментативными процессами и переваримостью в рубце, тем самым добиваясь максимальной биоконверсии питательных веществ в продукцию [5].

Наиболее ценным компонентом корма является протеин, от количества и качества которого во многом зависит продуктивность животных. Полноценное протеиновое питание жвачных предусматривает обеспечение потребности организма животного в доступных для обмена аминокислотах. Рядом исследователей установлено, что дефицит кормового протеина приводит к снижению продуктивности крупного рогатого скота [1, 3, 8, 12, 13].

В настоящее время существует новый подход в физиологии питания, который базируется на положении, что потребность животного в протеине удовлетворяется как за счет аминокислот микробного белка, так и не распавшегося в рубце протеина [2, 4, 7, 9, 14]. Поэтому основным фактором эффективного использования протеина в организме жвачных животных служит создание в рубце благоприятных условий, способных обеспечить максимальный синтез микробного белка с одновременным увеличением поступления в кишечник кормового протеина. При этом степень распадаемости протеина в рубце рассматривается как главный критерий оценки качества кормового белка, который обусловливает общую переваримость питательных веществ и эффективность использования азота корма животными. При повышении продуктивности животных микробный белок не в состоянии удовлетворить возрастающие потребности организма в аминокислотах. В таких условиях возрастает роль «транзитного» кормового протеина, избежавшего распада в рубце как источника доступного для обмена белка. Исходя из этого, следует, что чем выше продуктивность животных, тем больше вклад не распавшегося в рубце протеина рациона в общий пул аминокислот организма.

For citation:
A. L. Dydykina, A. A. Nakonechny, A. N. Kholodov, The influence of high-energy feed additive on milk productivity of cows during increasing the milk yield. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2017;8.
The full version of the article is available for subscribers of the journal