For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 633.16:636.086.1:636.084

The effectiveness of the use of grain of hulless barley of variety nudum 95 in the feeding of agricultural animals and poultry

A. A. Gryaznov Institute of Agroecology - branch of South Urals State Agrarian University
O. V. Romanova Institute of Agroecology - branch of South Urals State Agrarian University
S. N. Koshelev Kursk State Agricultural Academy named after T. S. Maltsev
O. A. Gryaznova Kursk State Agricultural Academy named after T. S. Maltsev

In the composition of grain feeds a special place grain hullless barley variety Nudum 95 occupies whose distinctive feature is the high content of crude protein by 7,6 % higher than in grain of chaff y barley (variety Chelyabinsk 99). In addition, the weevil of this variety is free fl owering glumes and is characterized by a low content of crude fi ber of 2,70 % against 5,60 % in hulled grain variety. The increased feeding value of grain hulless variety resulted in the best absorption of its nutrients by the animal organism. The absolute gain in live weight of young pigs, rabbits, geese and broiler chickens of experimental groups treated with the composition of feed grain barley variety Nudum 95 was higher than in the control groups, respectively, 18,3 %, 16,0, 2,0, and 2,1 %. Identical the results have expressed of average daily gain in live weight of animals and poultry. The weight of the cooled carcasses of rabbits of the experimental group was higher compared with the control variant by 17,9 %. Preslaughter weight of goslings-broilers of the control group was less by 3,6 % than when feeding grain variety Nudum 95. Weight semi eviscerated weight and eviscerated weight of the goose carcasses in the experimental variant was higher than control by 7,2 % and 11,5 %, respectively. Broiler chickens of the experimental group had the pre-slaughter weight 1,9 % more than in the control variant. Weighing of semi eviscerated chickens has showed a signifi cant excess mass of the carcasses of the experimental group over the control by 5,7 %. Weight of eviscerated carcasses of chickens of the experimental group surpassed the control group by 3,5 %. It has been recommended for feeding farm animals and poultry to input in the compound feed grain of hullless barley variety Nudum 95.

Актуальность темы. Диспропорция между животноводством и кормопроизводством является одной из главных причин низкого уровня реализации генетического потенциала животных [13]. Известны данные о том, что увеличение объемов производства продукции животноводства на 70 % осуществляется за счет продуктивности животных, а рост на 95 % зависит от уровня кормления и лишь на 30 % за счет роста поголовья. Дефицит белка в кормовых рационах является главной причиной низкой продуктивности скота [14].

Для исправления неудовлетворительного положения в отрасли кормопроизводства предлагается целый арсенал нетрадиционных технологий повышения продуктивности животных и птицы. Сюда можно отнести вещества природного происхождения (ранее неиспользуемые в животноводстве), а также искусственно созданные вещества – стимуляторы роста, биологически активные вещества, ферментные препараты, кормовые антибиотики, пробиотики, мультэнзимные препараты и другие средства, ранее не практикуемые в кормлении животных. В научной литературе приводятся сведения о положительном влиянии указанных средств на продуктивность животных и качество продуктов животноводства. Однако население в своем большинстве относится к таким продуктам адекватно негативно и, по возможности, старается избегать их потребления.

Есть и другой, достаточно эффективный путь улучшения кормовой базы – всемерное расширение посевов бобовых культур, особенно сои. По потенциальным запасам питательных и биологически активных веществ соя после правильной подготовки к скармливанию становится высокопитательным кормом. Однако использование соевого белка в питании животных сдерживается из-за имеющихся в нем ингибиторов трипсина, протеаз, гемагглютининов и других антипитательных веществ. Поэтому с целью эффективного использования столь ценного корма вначале предлагается предварительно его подготовить к скармливанию, а для этого следует воспользоваться методом экструзии – комплексным воздействием на растительное сырье повышенной температурой и давлением при интенсивном механическом перемешивании. Для более полной инактивации антипитательных веществ в зерне сои при экструдировании применяют бентонит [11]. Естественно, что это не самый дешевый метод снижения белкового дефицита в животноводстве.

For citation:
A. A. Gryaznov, O. V. Romanova, S. N. Koshelev, O. A. Gryaznova, The effectiveness of the use of grain of hulless barley of variety nudum 95 in the feeding of agricultural animals and poultry. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2017;11.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: