For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.4.084.522:636.087.74:612.398

Taking into account the availability of amino acids in protein feed as a criterion for the effectiveness of use the diet

М. О. Omarov Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine, Russia, Krasnodar
О. А. Slesareva Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine, Russia, Krasnodar
N. M. Kostomakhin Russian State Agrarian University named after K. A. Timiryazev, Russia, Moscow

With a sufficient level of energy in the diet of animals, the number and rate of assimilation of individual amino acids have a decisive influence on the growth of body weight. The daily requirement for amino acids is satisfied most fully with the use of digestible feed, which at present have a high cost. Recently, fattening pigs often receive cheaper feed with high fiber content such as barley, triticale, sunflower presscake. Therefore, there is an obvious need to normalize feeding taking into account the availability of amino acids and metabolic energy. The purpose of the research was to take into account the availability of amino acids in protein feed as a criterion for the effectiveness of the use of the diet of pigs. The ileal method has been used by us consisted in taking into account the amount of contents of the ileum, determining its amino acids composition and calculating the indicators of apparent and true availability, expressed as a percentage by formulas similar to the traditional method. As a result of the conducted researches has been revealed that among the animal feed used in the diets of growing piglets, the true bioavailability of raw protein and individual amino acids is highest in fish meal (93–99 %) with a protein content of 61 %, skimmed milk powder (90–98 %), meat and bone meal (55–80 %). This should be taken into account when balancing the diets of amino acids for young animals.

При достаточном уровне энергии в рационе животных решающее влияние на прирост живой массы оказывают количество и скорость усвоения отдельных аминокислот [1, 3]. Суточная потребность в аминокислотах удовлетворяется наиболее полно при использовании легкопереваримых комбикормов, которые в настоящее время имеют высокую стоимость. В последнее время свиньи на откорме зачастую получают более дешевые корма с высоким содержанием клетчатки, такие как ячмень, тритикале, подсолнечный жмых. Поэтому очевидна необходимость нормировать кормление с учетом доступности аминокислот и обменной энергии [6, 8, 10].

При составлении рационов технолог сравнивает дорогостоящие белковые корма растительного или животного происхождения по степени доступности и усвояемости аминокислот [2, 7]. Получить комбикорм, в котором содержание аминокислот соответствует нормам потребности животного (без избытка и недостатка), можно и на основе низкобелкового зерна злаковых, обогащенного недостающими аминокислотами за счет высокобелковых добавок.

Состав и соотношение аминокислот в мышечной ткани свиней относительно постоянны и поэтому могут рассматриваться как стандарт потребности в них [5]. Протеин с оптимальным количеством и соотношением аминокислот считается «идеальным», по нему можно балансировать рационы для кормления моногастричных животных (табл. 1).

Количество «идеального» протеина, необходимого для обеспечения потребности в лизине, должно составлять 143,2 г в сутки при соотношении 10:11 незаменимых аминокислот к заменимым (по определению в нежирном мясе поросят) [9, 12].

Под доступностью аминокислот понимают их процент в содержимом нижнего конца тонкого кишечника перед баугиновой заслонкой подвздошной кишки. Доступность оценивали и традиционным методом анализа кала. Получили данные истинной доступности аминокислот ряда традиционных кормов. На эндогенные остатки протеина и аминокислот в илеуме влияет в первую очередь состав корма. Общие эндогенные остатки составляют 20–40 г/кг потребленного сухого вещества [4, 11].

For citation:
М. О. Omarov, О. А. Slesareva, N. M. Kostomakhin, Taking into account the availability of amino acids in protein feed as a criterion for the effectiveness of use the diet. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2019;12.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: