For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 639.3.05 DOI:10.33920/sel-09-2310-01

Issues of intensification of aquaculture production and new approaches to the development of the salmon industry

Aleksandr Valer’evich Mihajlov candidate of biological sciences, senior specialist, Russian federal scientific research institute of fisheries and oceanography (VNIRO), Russia, 105187, Moscow, Okruzhny Proezd, 19, E-mail: fagussp@mail.ru, ORCID: 0009-0007-6071-5795, SPIN: 6236-3125
Elena Valer’evna Shul’gina senior specialist, Russian federal scientific research institute of fisheries and oceanography (VNIRO), Russia, 105187, Moscow, Okruzhny Proezd, 19, E-mail: fleur-23@mail.ru, ORCID: 0000-0001-5553-7938, SPIN: 8756-5923

The article deals with the issue of providing the world population with food. Data on the consumption and impact of food products from aquatic biological resources on food security in general and on the level of consumption of animal protein are presented. It is shown that in order to achieve sustainable development of the fish processing industry, it is necessary to constantly increase production volumes and expand the raw material base. The possibilities of increasing the volume of aquaculture production in various regions of the world and the problems associated with this are considered. It is indicated that a further increase in aquaculture production is possible due to pasture aquaculture and intensification of production due to feeding. For the successful implementation of the first option, it is necessary to involve new water areas and optimize the species composition, and for the second it is important to ensure an acceptable environmental load and the fullest possible use of feed. The method of intensification due to feeding is more in demand, however, the production and use of feed with a high protein content have a significant impact on the environment. It is noted that the largest amount of such feed is used in the production of salmon species. As a measure to smooth out the negative effects of salmon production, modern approaches to increasing the productivity of marine aquaculture are considered. One of the measures indicated is the possibility of growing coho (Oncorhynchus kisutch Walbaum) as part of the implementation of the concept of integrated multi-trophic aquaculture, where the natural food chain is simulated. The target species in the process of vital activity creates conditions for the production of food of another species, with this approach, the energy introduced into the artificial system is most fully used, and the principle of sustainable biomass production is implemented.

На глобальном уровне как никогда актуальна проблема обеспеченности населения доступными животными белками [13]. Косвенным подтверждением данного тезиса является стабильный рост средних показателей ожирения населения в различных странах. На данный момент число людей, страдающих ожирением, уже превышает число тех, кто обладает недостаточным весом. Причем данная тенденция наблюдается во всех регионах мира, за исключением некоторых частей Африки к югу от Сахары и ряда государств Азии [3]. Дефицит белка при отсутствии общей нехватки калорий становится серьезным вызовом в контексте обеспечения продовольственной безопасности в условиях отсутствия возможности перераспределения пищевой продукции между регионами. В то же время проблема общего дефицита калорий по-прежнему остра и в ряде случаев пересекается в пределах одного региона с фактором ожирения, явно указывая на проблему скрытого голода [15]. В период с 1961-го по 2019 год общемировое потребление пищевой продукции из водных биологических ресурсов (ВБР) увеличивалось на 3,0% ежегодно, что в 2 раза превышает темп прироста населения (1,6% в год) за этот временной промежуток [16; 22]. Потребление пищевой продукции из водных животных в пересчете на одного человека росло примерно на 1,4% каждый год, с 9,0 кг в 1961 году до 20,5 кг в 2019 году.

Основные факторы, которые оказывали влияние на уровень потребления пищевой продукции из ВБР, — рост доходов населения, изменение потребительских предпочтений, а также интенсивное развитие технологий. Пищевая продукция из ВБР представляет собой одну из наиболее востребованных групп продовольственных товаров, в торговле ею на регулярной основе задействовано около 225 государств. В 2020 году в секторе аквакультуры было произведено 56% от совокупного объема пищевой продукции из ВБР животного происхождения, играя значимую роль в мировой экономике и продовольственной безопасности многих стран.

В этих условиях рациональное развитие аквакультуры должно учитывать социальные особенности и экологическую нагрузку.

For citation:
Aleksandr Valer’evich Mihajlov, Elena Valer’evna Shul’gina, Issues of intensification of aquaculture production and new approaches to the development of the salmon industry. Fish Breeding and Fisheries. 2023;10.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: