For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.5.084.1:636.5.033:636.087.8

The use of probiotic feed additives in the diet of replacement young poultry of meat productivity

A. A. Ovchinnikov Southern Ural State Agrarian University, Russia, Chelyabinsk region, Troitsk
L. Yu. Ovchinnikova Southern Ural State Agrarian University, Russia, Chelyabinsk region, Troitsk
D. A. Konovalov Southern Ural State Agrarian University, Russia, Chelyabinsk region, Troitsk

In order to prevent and maintain the normoflora in the gastrointestinal tract of poultry in the composition of compound feed include various biologically active additives that reduce the pressure of environmental factors on the body. Such additives include a wide range of pre- and probiotics, vitamins, mineral complexes. The purpose of the research was to compare the effectiveness of the use of probiotic feed additives in the diet of replacement young poultry of meat productivity. The tasks of the research were to analyze the dynamics of growth of livestock, its livability, homogeneity of the group, the development of genitals and expenditures of feed for the rearing of replacement chickens and cockerels. The use of the probiotics Levisel SB Plus and Cellobacterin-T in the diet of replacement young poultry at a dose of 0,50 kg/t of compound feed in the period from 3 to 45 days allowed to time of transfer of chickens in parent stock to increase the absolute live weight gain by 4,4 and 2,0 %, to increase the livability of livestock by 0,6 and 0,4 %, yeild of pullet crop by 1,1 and 1,9 %, respectively, Live weight of cockerels that have received probiotic Levisel SB Plus at the age of 147 days exceeded the control group by 2,2 %, and in group has been receiving probiotic Cellobacterin-T it was lower by 1,1 %. At the same time, the livability of the livestock in the groups have been receiving probiotic was higher by 5,1 %, the homogeneity of the group by 0,6–1,9 %. The use of probiotics contributed to an increase in poultry excrements of lacto- and bifidobacteria, a decrease in the group of enterococci and conditionally pathogenic. Probiotics have stimulated in chickens development of organs of ovogenesis, in cockerels of testess. The use of probiotic Levisel SB Plus in the initial period of postnatal development in poultry helped to reduce the expenditures of feed on the rearing of chickens by 1,0 %, cockerels by 1,3 %, and the probiotic Cellobacterin-T, respectively, 7,4 and 10,6 %.

Промышленная технология производства продуктов животноводства, в частности птицеводства, предусматривает высокую концентрацию поголовья на ограниченном пространстве [9]. При этом живой организм постоянно испытывает стресс технологического характера от ветеринарных обработок, что негативно отражается на физиологическом состоянии, продуктивности и сохранности поголовья [10, 16]. Чаще всего стрессовые ситуации сопровождаются нарушением соотношения бактериального состава микрофлоры желудочно-кишечного тракта, снижения иммунного статуса организма и высокой выбраковкой птицы [2, 13, 17].

В целях профилактики и поддержания нормофлоры желудочно-кишечного тракта птицы в состав полнорационных комбикормов включают различные биологически активные добавки, снижающие прессинг факторов внешней среды на организм. К числу таких добавок относится широкий ряд пре- и пробиотиков, витаминов, комплексов минеральных веществ [1, 3, 6‒8, 15].

Учитывая большое разнообразие биологически активных добавок на отечественном рынке их апробация в производственных условиях на разных предприятиях может иметь не одинаковый результат, что зависит от рациона кормления птицы, условий содержания, кросса, а также схемы использования той или иной кормовой добавки. Как правило, пробиотики используют в течение всего производственного цикла, хотя имеются данные, подтверждающие эффективность их использования циклами при условии благоприятного эпизоотического состояния на птицефабрике [4, 5, 11, 12, 14]. При этом получают аналогичный результат повышения иммунного состояния организма птицы, сохранности и продуктивности, как и при ежесуточном применении.

Целью исследований являлось сравнение эффективности использования пробиотических кормовых добавок в рационе ремонтного молодняка птицы мясного направления продуктивности. В задачи исследований входило проанализировать динамику роста поголовья, его сохранности, однородности группы, развития половых органов и затрат корма на выращивание ремонтных курочек и петушков.

For citation:
A. A. Ovchinnikov, L. Yu. Ovchinnikova, D. A. Konovalov, The use of probiotic feed additives in the diet of replacement young poultry of meat productivity. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2019;9.
The full version of the article is available for subscribers of the journal