For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.32/.38.084.1:636.087.7/.8+612.1

The influence of the feed additive m-feed on metabolism and productivity rams of Kalmyk sheep breed

B. K. Aduchiev Kalmyk Scientific and Research Institute of Agriculture named after M. B. Narmaev
Yu.N. Arylov Kalmyk Scientific and Research Institute of Agriculture named after M. B. Narmaev

Scientifically justified the possibility and effectiveness of use of feed additives M-Feed in diets of young sheep meat-lard production in the arid zone of Southern Russia. The optimal dose of the drug and its positive effect on digestibility, utilization of nutrients of the diet, growth rate, meat and wool productivity, hematological parameters of blood has been found. The data obtained showed that the best uptake of nitrogen, the use of calcium, phosphorus, and sulfur by the rams in both absolute and relative terms has been observed in animals of the 2nd experimental group when adding them to the diets of feed additives M-Feed in an amount of 5 g per 1 head/day. At the same beginning live weight the rams of the 2nd experimental group to the end of the experiment had body weight 75,9 kg, 6,26 kg more than control analogs (P < 0,01), 4,1 kg then the 1st experimental group (P < 0,001) and 2,84 kg then the 3rd group (P < 0,01). The rams of the 3rd experimental group also had higher final live weight 73,06 kg, which was higher than at control herdmates compared by 3,94 kg (P < 0,01) and the 1st group by 1,26 kg (P > 0,05). During the period of experiment the rams the 2nd experimental group was given absolute increase 39,57 kg, which was higher than at control by 6,06 kg, analogues of the 1st experimental group by 4,43 kg and the 3rd by 2,51 kg. Best indicators for slaughter differed in animals of the 2nd experimental group. So, the rams of that group, the weight of chilled carcasses was 3,64 kg or by 12,3% (P < 0,05) than analogs from the control group, 2,9 kg or 9,5% then the 1st experimental group (P < 0,05) and 1,9 kg or 6% then 3rd group. Judging from the wool of rams of the experimental groups has been found that the best quality of wool had animals fed with M-Feed in an amount of 5 g/head./day.

Актуальность темы. Главным условием в решении проблем увеличения мясной и шерстной продуктивности овец является укрепление кормовой базы и организация научно-обоснованного полноценного кормления молодняка сельскохозяйственных животных за счет использования различных биологически активных добавок отечественного и зарубежного производства, способствующих проявлению физиологических возможностей организма [1, 3, 5–7].

Одной из таких добавок нового поколения, созданной в российском филиале крупнейшей европейской компании производителей препаратов для животноводства «Олмикс», является новая натуральная кормовая добавка – M-Feed [4].

M-Feed представляет собой высокотехнологичный комбинированный и абсолютно натуральный продукт, созданный с использованием нанотехнологий [2]. В состав добавки входят природные неорганические и органические ингредиенты: монтмориллонит, Amadiete, инфузорная земля, прослойка дрожжей (маннан-олигосахариды), экстракты морских водорослей (полисахариды) и эфирные масла.

Наноструктированный монтмориллонит, запатентованный под названием Amadiete, имеет межслоевое пространство 40 А, абсорбирует токсины и защищает слизистую оболочку пищеварительного тракта. Медь, интерполированная в структуру монтмориллонита, действует как биокатализатор (коэнзим) химического процесса, происходящего во время пищеварения, что в свою очередь улучшает усвоение питательных веществ корма в кишечнике. Инфузорная земля, состоящая из окаменелых останков диатомей, обуславливает специфические свойства адсорбции и фильтрации веществ. Маннан – олигосахариды дрожжей и полисахариды морских водорослей – это особые функциональные углеводы, обладающие повышенной адсорбцией микотоксинов, эндотоксинов и бактерий благодаря сорбционным свойствам поверхности и катионному обмену. Они предотвращают прикрепление патогенных бактерий к клеткам кишечного эпителия и повышают защитные функции кишечника. Эфирные масла стимулируют аппетит, работу пищеварительных желез, выработку и активность ферментов, оказывают гепатопротективное и антистрессовое действие, повышают резистентность организма, снижают негативное действие недоброкачественных кормов.

For citation:
B. K. Aduchiev, Yu.N. Arylov, The influence of the feed additive m-feed on metabolism and productivity rams of Kalmyk sheep breed. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2016;1.
The full version of the article is available for subscribers of the journal