For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.4.033:636.084+619:614.48 DOI:10.33920/sel-03-2003-07

The influence of the disinfection method on the growth rate of fattening pigs

D. G. Geletiy Russian State Agrarian University named after K. A. Timiryazev, Russia, Moscow
A. G. Solovykh Russian State Agrarian University named after K. A. Timiryazev, Russia, Moscow
A. V. Ovchinnikov Russian State Agrarian University named after K. A. Timiryazev, Russia, Moscow
M. A. Glushchenko Russian State Agrarian University named after K. A. Timiryazev, Russia, Moscow
F. E. Vladimirov Federal Research Center Agro Engineering All-Russian Institute of Mechanization, Russia, Moscow

The purpose of this research was to study the growth rate of pigs at different stages of fattening and the dependence of this parameter on the methods of final disinfection of premises in industrial pig farms. The final disinfection of the premises has been performed with using a highpressure cleaner (wet method) and a hot fogger (aerosol method). In order to measure the growth rate individual weighing of animals has been performed when the start stage, after 30, 60 and 90 days. The researches have been carried out on the basis of the pig-breeding farm APC Mashkino (village of Industria) on 52 heads pigs of French selection, the age of which was 73 days when staged. Animals of the control group during the fattening period have been housed in the premise prepared according to the technology established in the farm (final disinfection was performed using a high-pressure cleaner). Animals of the experimental group entered the premise the final disinfection in which was performed by aerosol method (using the hot fog generator). The working solution of the disinfectant has been prepared according to the instruction the concentration of the working solution was in accordance with the chosen method of final disinfection of the premises. It has been found aerosol method of final disinfection to increase average daily gain in the first fattening period (0–30 days) by 132 g/day, live weight by 7.84 kg. During the fattening period the growth rate of pigs changed unevenly. The fi rst (0–30 days) and the second (30–60 days) fattening stages have been characterized by the increase in the average daily gain, at the third (60–90 days) stage the decrease in the growth rate has been observed. It has been found according to the researches the use of aerosols for final disinfection have the positive influence on the growth rate of pigs during the first fattening period.

Современные технологии промышленного содержания свиней позволяют получать большое количество товарной продукции с единицы площади свинарника. Высокая концентрация поголовья в помещении при этом является благоприятным фактором для накопления как на поверхностях, так и в воздухе, большого числа патогенных и условно-патогенных микроорганизмов. Это приводит к так называемой биологической усталости производственных помещений, если их эксплуатировать на протяжении многих лет [2–4].

При переводе свиней из цеха доращивания в цех откорма очень важно не допускать заражения животных. В связи с этим к подготовке помещений предɴявляются жесткие требования, а также существуют правила, регламентирующие порядок проведения уборки и дезинфекции животноводческих помещений [8]. Для проведения заключительной дезинфекции правилами предусмотрены различные методы, одним из которых является применение аэрозолей дезинфектантов. При помощи современных генераторов горячего тумана возможно образование мелкодисперсного тумана с размером частиц около 10 мкм, которые распределяются в соответствии с собственной динамикой, подобно частицам газа, равномерно по всему обɴему, проникая в каждую щель или нишу, до тех пор, пока они не образуют плотный осадок на всех поверхностях [1, 12, 13].

изучение скорости роста свиней, закономерности ее изменения в течение периода откорма и ее взаимосвязь с методами заключительной дезинфекции.

Исследования проводились в условиях свинокомплекса «СПК Машкино», расположенном в пос. Индустрия Московской области. Для проведения откорма были сформированы 2 группы животных по 26 гол. в каждой. Соотношение боровков и свинок в каждой группе было одинаковым. Заключительная дезинфекция проводилась с помощью аппарата высокого давления Kärcher (контрольная группа) и генератора горячего тумана pulsFOG (опытная группа).

В качестве дезинфицирующего средства был использован рабочий раствор препарат «Омнидез», приготовленный по инструкции к препарату. Для оценки качества дезинфекции до и после обработки отбирались пробы смывов и воздуха [7].

For citation:
D. G. Geletiy, A. G. Solovykh, A. V. Ovchinnikov, M. A. Glushchenko, F. E. Vladimirov, The influence of the disinfection method on the growth rate of fattening pigs. Head of Animal Breeding. 2020;3.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: