For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.085.5:633.16 DOI:10.33920/sel-05-2203-06

The influence of shelf life on the chemical composition of hulless barley

O. V. Romanova Institute of Agroecology – a branch of the «Southern Ural State Agrarian University», Russia, Chelyabinsk region, Мiasskoe
S. N. Koshelev Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Kurgan State Agricultural Academy named after T. S. Maltsev”, Russia, Kurgan region, Lesnikovo

The feed value of grain undergoes changes during storage. During the post-harvest ripening of grain: polysaccharides, proteins, fats finish forming, the proportion of soluble carbohydrates, non-protein nitrogen decreases, the quality of gluten improves, the lipid content increases. The activity of enzymes decreases to the level characteristic of well-ripened grain. The purpose of the research was to study the influence of shelf life on the chemical composition of grain of hulless barley varieties. Studies have also been devoted to identifying changes in the feed value of varieties of hulless barley during storage. It has been found as a result of the research that Nudum 95 variety of hulless barley surpassed the pigmented analogue of Granal 32 variety in terms of the content of crude protein in the dry matter by 1,19 abs.% and was inferior in the content of crude ash by 0,09 abs.%, crude fat by 0,33 and nitrogen-free extractive substances by 0,78 abs.%. When storing grain of hulless barley, the content of nitrogenous substances in it increased slightly. For example, the content of crude protein in the dry matter of barley grains of the variety Nudum 95 increased by 0,71 abs.% during the first 6 months of storage, in the variety Granal 32 it increased by 0,44 abs.%. It has been found that the content of nitrogen-free extractive substances in barley grain decreased during the first months due to the consumption of carbohydrates for respiration. Thus, in the variety Granal 32 in the first month of storage, the amount of nitrogen-free extractive substances decreased by 0,59 abs.%, in the variety Nudum 95 for 3 months by 1,11 abs.%. The amount of raw fat during post-harvest ripening increased in the grain of variety Granal 32 by 0,26 abs.%, the variety Nudum 95 by 0,24 abs.%, then the decrease was observed.

В настоящее время наряду с увеличением производства сельскохозяйственных продуктов стоит вопрос о повышении их качества. В связи с этим необходимо совершенствовать не только производство, но и хранение и переработку основных видов сельскохозяйственного сырья [1–3, 16, 17].

Питательная ценность – понятие, отражающее всю полноту полезных свойств корма, включая степень обеспечения физиологических потребностей животного в основных пищевых веществах и энергии. Питательные вещества в зерне начинают накапливаться с момента опыления завязи, заканчивают – в период послеуборочного дозревания [4–6, 14].

Успехи селекции последних лет позволили получить голозерные формы ячменя, характеризующиеся повышенным содержанием сырого протеина, аминокислот, более низким содержанием труднопереваримой клетчатки, по сравнению с пленчатыми ячменями и обладающие более высокой питательностью [7–11].

Кормовая ценность зерна при хранении подвергается изменению. В период послеуборочного дозревания зерна заканчивают образовываться полисахариды, белки, жиры, уменьшается доля растворимых углеводов, небелкового азота, улучшается качество клейковины, возрастает содержание липидов. Активность ферментов снижается до уровня, характерного для хорошо созревшего зерна. После завершения этих процессов зерно вступает в состояние покоя, который фактически является началом процесса старения коллоидов [12, 13,15].

Целью исследований являлось изучение влияния сроков хранения на химический состав зерна голозерных сортов ячменя.

Исследования проведены в Институте агроэкологии в период 2018–2020 гг. Объектом исследований явилось зерно ячменя голозерных сортов Нудум 95 (зерно желтого цвета) и Гранал 32 (зерно черного цвета).

Основные направления исследований заключались в изучении химического состава зерна изучаемых сортов ячменя и влияния сроков хранения на содержание азотсодержащих и безазотистых веществ.

Анализ химического состава зерна проводили на базе аккредитованной производственной лаборатории ООО «Объединение «Союзпищепром». В зерне определяли сырой протеин методом Кьельдаля, содержание сырого жира – экстрагированием в аппарате Сокслета; сырой золы – сжиганием в муфельной печи; сырой клетчатки – по Кюшнеру и Ганеку в модификации Когана.

For citation:
O. V. Romanova, S. N. Koshelev, The influence of shelf life on the chemical composition of hulless barley. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2022;3.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: