For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.5.084:636.087.7/.8+612.1 DOI:10.33920/sel-05-2305-02

The increase of livability of the replacement chickens and parental herd of hens by complex feed additives in the diet

A. A. Ovchinnikov Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “South Ural State Agrarian University”, Russia, Chelyabinsk region, Troitsk
L. Yu. Ovchinnikova Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “South Ural State Agrarian University”, Russia, Chelyabinsk region, Troitsk
Yu. V. Matrosova Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “South Ural State Agrarian University”, Russia, Chelyabinsk region, Troitsk
T. A. Shepeleva Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “South Ural State Agrarian University”, Russia, Chelyabinsk region, Troitsk
T. N. Chuikina Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “South Ural State Agrarian University”, Russia, Chelyabinsk region, Troitsk
S. V. Mokin Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “South Ural State Agrarian University”, Russia, Chelyabinsk region, Troitsk

The purpose of the research was to analyze the immune status of the body of the replacement young chickens and laying hens of the parental herd when using feed additives Sorbitox and Probitox in the diet. During the experiment complex feed additives Sorbitox and Probitox at a dose of 0,50 kg/t of feed were used in the diet of replacement young chickens and laying hens. During the period of rearing of the replacement young chickens and the productive cycle of laying hens the livability of livestock with the additive Sorbitox increased by 1,4 abs.%, with Probitox by 6,9 abs.%. Both feed additives increased the titer of antibodies to Newcastle disease and Gumboro disease in comparison with the control group of poultry. An increase in the titer of antibodies to both diseases was observed in the poultry body by the age of 154–174 days, followed by a decrease during the entire productive cycle in laying hens. At the same time, if there were no significant differences in the Sorbitox supplemented group, then in the Probitox supplemented group the titer was higher at the age of 174 days by 43,8 % (p ≤ 0,01), at 271 days by 63,2 % (p ≤ 0,001), at 379 days by 54,1 % (p ≤ 0,01). The calculation of feed expenditures for the rearing of one head of replacement young chickens with the additive Sorbitox in compound feed showed that they decreased by 6,9 %, and with the additive Probitox by 12,8 %. In laying hens due to the difference in egg productivity feed expenditures for every 10 eggs when using the additive Sorbitox decreased by 4,4 %, and with Probitox by 10,0 %. Thus, the advantage of the additive Probitox in comparison with Sorbitox has been established.

В вопросе эффективности работы любого сельскохозяйственного предприятия, специализирующегося на производстве продукции животноводства, большое значение имеет высокая сохранность поголовья скота и птицы, создание надлежащих условий, обеспечивающих длительную продолжительность их хозяйственного использования. В данном вопросе большое значение имеет не только правильно организованная зоотехническая работа предприятия, но и ветеринарное обслуживание, в обязанности которого входит вакцинация всего поголовья от основных вирусных и бактериальных инфекций путем их заноса посредством контакта с больным поголовьем, с кормами, продуктами переработки, вторичным сырьем [6].

В птицеводстве занос инфекции также возможен не только с кормами, но и через дикую птицу, питающуюся на открытых производственных площадках птицефабрики, комбикормового завода, другими контактными и неконтактными способами. Вот почему в мерах профилактики инфекционных заболеваний рассматриваются все способы защиты живого организма, но при этом основным остается плановая вакцинация всего поголовья [2, 12, 13].

Однако практически во всех рецептах полнорационных комбикормов используются различные биологически активные добавки, проявляющие в организме в той или иной степени иммуностимулирующие или иммуномодулирующие свойства. Это, прежде всего, пробиотики, фитобиотики, комплексные сорбционно-пробиотические добавки [4, 5, 14, 15].

При этом как в мясном птицеводстве при коротком периоде выращивания птицы, так и при выращивании ремонтного молодняка в яичном птицеводстве динамика иммунного состояния организма может меняться под влиянием многих факторов и проследить ее, дать объективный анализ и установить взаимосвязь с выбраковкой птицы является важным вопросом, направленным на рентабельное ведение отрасли.

Иммунодепрессивное состояние организма сельскохозяйственной птицы может иметь различную бактериальную, вирусную, грибковую, наследственную, технологическую и иную основу [1].

Повысить иммунный статус организма возможно за счет вакцинации от того или иного заболевания, снизить технологический стресс, использовать кормовые добавки направленного действия на поддержание высокого уровня обмена веществ в организме, а также бактериального сообщества желудочно-кишечного тракта, функционального состояния иммунокомпетентных органов [16].

For citation:
A. A. Ovchinnikov, L. Yu. Ovchinnikova, Yu. V. Matrosova, T. A. Shepeleva, T. N. Chuikina, S. V. Mokin, The increase of livability of the replacement chickens and parental herd of hens by complex feed additives in the diet. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2023;5.
The full version of the article is available for subscribers of the journal