For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 633.412:636.085.51/.52 DOI:10.33920/sel-05-2203-07

The economic and biological value of beet varieties under the Trans-Urals conditions

I. N. Porsev Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Kurgan State Agricultural Academy named after T. S. Maltsev”, Russia, Kurgan region, Lesnikovo
V. V. Polovnikova Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Kurgan State Agricultural Academy named after T. S. Maltsev”, Russia, Kurgan region, Lesnikovo
N. A. Nemiriva Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Kurgan State Agricultural Academy named after T. S. Maltsev”, Russia, Kurgan region, Lesnikovo
V. L. Deryabin Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Kurgan State Agricultural Academy named after T. S. Maltsev” (Russia, Kurgan region, Lesnikovo), Kurgan Scientific and Research Institute of Agriculture – a branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution “Ural Federal Agrarian Research Center of the Ural Branch of the Russian Academy of Sciences” (Russia, Kurgan region, Sadovoe)

Table beet is a valuable crop used in many countries, both for its main (food) purposes and in many others. Beetroots are very rich in vitamins (C, B₁, B₂, P, PP, etc.), iron, magnesium, iodine, ascorbic and folic acids. Beetroot is grown almost everywhere, but it is most common in the northern hemisphere, because it is cold-resistant and light-loving. Leaves and non-marketable root crops can be used for feed for farm animals, as well as when laying a combisilage. As a rule, combisilage consists of feed of several types that complement and enrich the mixture with different nutrients. Promising varieties and hybrids of table beet under the conditions of the Trans-Urals have been studied in the paper. The yield of varieties varied on average over the years of study from 280 c/ha Bordeaux variety to 352 c/ha Detroit variety. In hybrids, the yield level varied from 292 c/ha for the Rondo F₁ to 340 c/ha for the Pablo F₁ hybrid. The role of mineral fertilizers in increasing the yield of table beet varieties has been determined. The use of complex fertilizer nitrogen-phosphor in a dose of N₄₀P₄₀K₄₀ allowed to obtain the highest yield in the experiment. The excess over the control was noted for Detroit and Mulatto varieties from 1,22 times to 1,24 times for Bordeaux variety. The phytosanitary technology of table beet cultivation under the production conditions of ZAO “Kartofel” in the Ketovsky area in the Kurgan region has been considered. The yield of marketable products for Larka F₁ hybrid was obtained in 2019 – 361 kg/ha from the area of 20 hectares, Rondo F₁ hybrid – 384 kg/ha from the area of 60 hectares. In 2020 on the farm with the area of 100 hectares the yield of Rondo F₁ hybrid was 413 kg/ha.

Характерной особенностью корнеплодов (свекла, брюква, турнепс, морковь) является высокое содержание в них воды (75–92 %) и низкое – клетчатки (4–9 % в сухом веществе) и жира. Сухое вещество их состоит в основном из углеводов, главным компонентом которых являются хорошо усвояемые сахара (сахароза), поэтому корнеплоды имеют высокую переваримость органического вещества – 85–90 %. Содержание сырого протеина в сухом веществе колеблется в пределах 4–12 %, при этом около половины его представлено в форме небелковых азотистых соединений [1–3, 5, 11, 12].

Свекла столовая – ценная культура, используемая во многих странах как в своих основных (пищевых) целях, так и во многих других. Так, в народном хозяйстве она используется во множестве блюд, таких как супы, салаты, домашние заготовки. В пищу употребляются как сам корнеплод, так и его листья, а также сок. Свекла достаточно калорийный корнеплод по сравнению с другими овощами, отлично утоляет голод и слабо влияет на фигуру. Свекла очень богата витаминами (С, В1, В2, Р, РР и др.), железом, магнием, йодом, аскорбиновой и фолиевой кислотами. Она способна очищать организм, справляться с воспалительными процессами, понижает давление, активизирует выработку красных кровяных телец [11].

Выращивается свекла практически повсеместно, но наиболее распространена в северном полушарии. Она холодоустойчива и светолюбива. Листья и нетоварные корнеплоды могут быть использованы на корм сельскохозяйственным животным, а также при закладке комбисилоса. Как правило, комбисилос состоит из кормов нескольких видов, взаимодополняющих и обогащающих смесь различными питательными веществами [6, 10–12, 15].

Цель работы заключалась в изучении элементов фитосанитарной технологии возделывания свеклы столовой в условиях Зауралья для получения стабильно высоких урожаев.

Полевые опыты по изучению влияния условий репродуцирования и минеральных удобрений на урожайность сортов и гибридов свеклы столовой проводили на опытном участке Курганской ГСХА имени Т. С. Мальцева. Лабораторные исследования проводились на кафедре землеустройства, земледелия, агрохимии и почвоведения. Сорта испытывали согласно «Методике государственного сортоиспытания» [7], в 4-кратной повторности, учетная площадь составила 10,0 м2, размещение рендомизированное, предшественник – пар.

For citation:
I. N. Porsev, V. V. Polovnikova, N. A. Nemiriva, V. L. Deryabin, The economic and biological value of beet varieties under the Trans-Urals conditions. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2022;3.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: