For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.5.084:636.087.8

Probiotics based on strains of Bacillus coagulans and Bacillus pumilus in the diets of quails

O. G. Merzlyakova Siberian Scientific and Research and Design and Technological Institute of Animal Husbandry of the Siberian Federal Scientific Center of Agrobiotechnologies of the Russian Academy of Sciences, Russia, Novosibirsk region, Krasnoobsk
V. A. Rogachyev Siberian Scientific and Research and Design and Technological Institute of Animal Husbandry of the Siberian Federal Scientific Center of Agrobiotechnologies of the Russian Academy of Sciences, Russia, Novosibirsk region, Krasnoobsk
M. A. Shwartz Siberian Scientific and Research and Design and Technological Institute of Animal Husbandry of the Siberian Federal Scientific Center of Agrobiotechnologies of the Russian Academy of Sciences, Russia, Novosibirsk region, Krasnoobsk

The infl uence of environmentally friendly probiotic preparations based on strains Bacillus coagulans and Bacillus pumilus on the livability of quail population, the intensity of their growth, meat and egg productivity, chemical composition and incubation quality of eggs has been stydied. Experiment duration 152 days has been spent on the quail farm of physiological yard in Siberian Scientific and Research and Design and Technological Institute of Animal Husbandry of the Siberian Federal Scientific Center of Agrobiotechnologies of the Russian Academy of Sciences on Japanese breed quails. Three similar groups per 50 heads in each have been formed in days age. Poultry have been contained in cell battery in accordance with the required climate conditions. Quails of all groups have been received the main diet (compound feed), which has been developed taking into account their age and physiological characteristics. The quails of the 1st and 2nd experimental groups in addition to the main diet consumed with water probiotics based on strains Bacillus coagulans and Bacillus pumilus respectively in the amount of 100 mg/kg of live weight. The drinking these probiotics drugs to poultry has been carried out from a birth days within 21 days. Average daily gain of live weight of quails of experimental groups has been increased in comparison with analogues of the control group by 5,63–12,32 %, the expenditures of feed per 1 g of gain decreased in the 1st and 2nd experimental groups by 8,70 and 15,65 %, respectively. The livability of the quail population of the experimental groups was 91–94 % or 2–5 % higher than in the control group. In the period of productive use of laying hens egg production in the experimental groups increased by 6,10 and 10,71 %, the yield of egg masses by 4,68–10,83 %, which allowed us to reduce the expenditures of feed for production by 10,26–17,95 %. The yield of the incubation eggs in the experimental groups has been increased by 1,0–8,0 % compared with the control group; the incubation waste has been decreased by 9,1–45,5 %.

Постоянное развитие биотехнологии приводит к модификации существующих и созданию новых продуктов и биологически активных добавок с заданными свойствами. К числу таких добавок относятся пробиотики, применение которых в рационах птицы оказывают положительное влияние на ее продуктивность и здоровье [6, 7, 9, 10, 17]. Использование пробиотиков в животноводстве становится одним из перспективных направлений в решении проблемы производства полноценных, экологически чистых продуктов питания [8].

Пробиотики являются не только эффективными ростостимулирующими, но и лечебно-профилактическими средствами [11‒13]. Их использование повышает у животных прирост мышечной ткани, предупреждает развитие различных болезней [3, 5]. В последнее время в ветеринарии успешно применяют пробиотические препараты, созданные на основе Bacillus subtilis. Применение препаратов, содержащих пробиотические микроорганизмы (Ветом 1.1, Ветом 3 и др.), позволяет повысить сопротивляемость организма к неблагоприятным факторам окружающей среды, улучшить функциональное состояние иммунной системы, пищеварение и усвоение питательных веществ в кишечнике [2, 4, 14, 15].

Сравнительно часто в исследованиях по выявлению пользы пробиотиков для животных встречаются работы, в которых спорообразующие бактерии применяются как кормовая добавка. Так, эффективность Bacillus coagulans оценили в качестве стимулятора роста и компонента, улучшающего качество корма для птицы. Три группы цыплят (контрольная группа и две опытных) в течение 49 сут получали одинаковый рацион, при этом 1-й опытной группе вводили в корм Bacillus сoagulans, 2-й – антибиотик virginiamycin. В результате 1-я опытная группа по всем изучаемым показателям имела преимущество над контрольной и 2-й опытной группой [1, 18, 19].

Использования пробиотических препаратов на основе Bacillus coagulans и Bacillus pumilus в птицеводстве представляет немалый интерес с точки зрения замены ими экологически небезопасных стимулирующих добавок химического происхождения.

For citation:
O. G. Merzlyakova, V. A. Rogachyev, M. A. Shwartz, Probiotics based on strains of Bacillus coagulans and Bacillus pumilus in the diets of quails. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2019;9.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: