For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.2.084:636.085.52:636.234.1 DOI:10.33920/sel-05-2006-03

Milk productivity of cows and milk quality when using haylage prepared with preservatives Biosib and Silostan

I. M. Fayzullin Bashkir State Agrarian University, Russia, Republic of Bashkortostan, Ufa
R. R. Islamov Bashkir State Agrarian University, Russia, Republic of Bashkortostan, Ufa
N. M. Kostomakhin Russian State Agrarian University named after K. A. Timiryazev Russia, Moscow

Promising in feed production is the preparation of haylage with subsequent storage of herbage together with preservatives. The modern market off ers various chemical preservatives in the form of organic acids: propionic, formic, benzoic and their salts. Some disadvantages of preservatives of this group (volatility, toxicity, venom, ability to cause respiratory burns, corrosion, etc.) require to organize a search for new ones based on bacteria and enzymes. The purpose of the work was to increase the level of milk productivity of cows and quality of milk by using the preservatives Biosib and Silostan in the preparation of haylage. Scientifi c and economic experiment has been carried out in LLC “Agrofi rma Bairamgul” in the Uchalinsky area in the Republic of Bashkortostan. For the research, 36 Holstein cows have been selected, from which 3 groups of animals have been formed based on the principle of analogues per 12 heads in each. The input in the ration of lactating cows of grain and legume haylage prepared using the technology with the use of preservatives Biosib and Silostan contributes to the increase in milk productivity. The best eff ect has been demonstrated when using the drug Silostan (the 2nd experimental group), which can be explained by the diverse biological composition of microbes, as well as amino acid complexes, enzymes, vitamins and trace elements. The increase in milk productivity of cows of the 1st and 2nd experimental groups allows to reduce the prime cost of production, respectively according to groups, by 38,7 rubles or 3,31 % and 51,1 rubles or 4,43 %; to increase revenue from the sale of milk by 3186,5 rubles or 4,32 % and 3664,0 rubles or 7,24 %; net profi t by 1791,9 rubles or 17,97 % and 2570,6 rubles or 25,78 % and the level of profi tability by 4,14 and 5,52 % compared to the control group.

Актуальность темы. Увеличение производства молочной продукции при сохранении и улучшении ее качественных показателей является важнейшей задачей современной отрасли молочного скотоводства. Это позволит удовлетворить потребности населения в основных продуктах питания и решить ряд социальных вопросов [6]. Для этого следует использовать все доступные отраслевые ресурсы и наметить мероприятия, направленные на повышение генетического потенциала продуктивности, выбора оптимальной технологии кормления животных [4, 5, 11].

В настоящее время при заготовке кормов важно использовать высокотехнологичные способы, которые могут повысить их питательность, сохранность при хранении. Перспективным в этом направлении является заготовка сенажа с последующим хранением зеленой массы вместе с консервантами [1, 2, 7].

Современный рынок предлагает различные химические консерванты в форме органических кислот: пропионовая, муравьиная, бензойная и их соли. Некоторые недостатки, которыми обладают консерванты этой группы (летучесть, токсичность, ядовитость, способность вызывать ожоги органов дыхания, коррозию и т. п.), требуют организовать поиск новых на основе бактерий и ферментов [12, 13].

В связи с этим, чтобы улучшить качество корма и повысить его пищевую ценность, актуально использовать современные биологические консерванты при заготовке злаковобобового сенажа [3].

Целью работы являлось повышение уровня молочной продуктивности и качества молока коров за счет использования при заготовке сенажа консервантов «Биосиб» и «Силостан».

Материал и методы исследований. Научно-хозяйственный опыт проводился в ООО «Агрофирма Байрамгул» Учалинского района Республики Башкортостан. Для проведения исследований было отобрано 36 коров голштинской породы, из которых были сформированы 3 группы животных по принципу аналогов по 12 гол. в каждой.

Коровы контрольной группы потребляли основной рацион, принятый в хозяйстве, сверстницы 1-й опытной группы – рацион с включением злаково-бобового сенажа, консервированного закваской «Биосиб», 2-й опытной – закваской «Силостан».

For citation:
I. M. Fayzullin, R. R. Islamov, N. M. Kostomakhin Russian State Agrarian University named after K. A. Timiryazev, Milk productivity of cows and milk quality when using haylage prepared with preservatives Biosib and Silostan. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2020;6.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: