For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.085.52:636.2.084

Improving the effectiveness of milk production with using silage harvested with a new preservative

I.M. Demidova Volga Scientific and Research Institute Production and Processing of Milk and Meat Products

. A new preservative dressing for green feed on the base of sulfur and mustard press cake has been created, mechanism of its action scientifically has been validated. The optimal doses of its input allowing in the greatest degree to reduce nutrient losses at making silage and increase the quality of feed have been found. The comparative effectiveness of feeding in the ration of lactating cows silage, harvested with the new preservative-dresser Sulfur + mustard press cake and biopreservative Lactofeed has been studied, the consumption and digestibility of nutrients of rations, milk yield, milk quality and products produced from it have been found. Introduction in the ration of lactating cows silages, prepared with preservatives Sulfur + mustard press cake and Lactofeed contributes to increasing the level of milk productivity and milk quality. The inclusion in the ration of cows silages, prepared with preservatives, allows to increase the output of milk fat and the clot protein and, as a consequence, reduce the amount of milk for the production of butter and curd. The conducted study demonstrates the feasibility of the fattening of culled cows using in the rations of silages, prepared with preservatives Sulfur + mustard press cake and Lactofeed, which allows to increase the quantity and quality of beef. Moreover, the best results have been obtained in the studied group of cows, whose ration consisted of silage harvested with the new preservative-dresser Sulfur + mustard press cake.

Актуальность темы. Отечественное молочное животноводство должно быть рентабельным, конкурентоспособным и обеспечивать продовольственную независимость страны, поэтому оно должно быть высокопродуктивным.

Анализу теоретических и прикладных вопросов производства молока, молочной продукции и мяса посвящены работы многих ученых [1–4, 9, 10]. В настоящее время изучено множество препаратов, премиксов, кормовых биологически активных добавок, позволяющих интенсифицировать производство молока. В то же время без высококачественных объемистых кормов (сено, силос, сенаж, зеленые корма) невозможно обеспечить полноценное сбалансированное кормление лактирующих коров [6, 8]. Молочная продуктивность животных снижается при дефиците отдельных элементов питания, а себестоимость производства молока при этом возрастает. Поэтому особое внимание при исследованиях уделяется поиску веществ, способствующих рациональному расходу кормов при одновременном повышении продуктивности животных и качества получаемой продукции.

В связи с этим изучение влияния новых отечественных консервантов-обогатителей для силосования зеленых кормов при их использовании в кормлении лактирующих коров на продуктивность и физиологическое состояние животных, качество молока и молочной продукции, а также экономическую целесообразность их применения актуально и имеет большое научное и практическое значение [7].

Целью исследований являлось изучение эффективности использования в рационах молочных коров силоса, заготовленного с новым консервантом-обогатителем «Сера + горчичный жмых», в сравнении с биоконсервантом «Лактофид» для повышения качества корма и его продуктивного действия.

Материал и методы исследований. Экспериментальная работа по теме проводилась в агрофирме «Червленое» Светлоярского района Волгоградской области.

В опыте использовались 3 группы коров черно-пестрой породы по 15 голов в каждой. Подопытные группы формировались из полновозрастных коров на 2-ом месяце лактации по типу аналогов с учетом уровня продуктивности, времени отела, живой массы. Исследования проводились согласно схеме.

For citation:
I.M. Demidova, Improving the effectiveness of milk production with using silage harvested with a new preservative. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2016;9.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: