For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.2.084.21:636.087.3+633.367 DOI:10.33920/sel-05-2006-08

Extruded lupine as a part of energy-protein concentrate in the ration of lactating cows

Z. N. Fedorova Kaliningrad Scientifi c and Research Institute of Agriculture – a branch of the Federal State Budgetary Scientifi c Institution of Federal Scientifi c Center “All-Russia Institute of Feed named after V. R. Williams “, Russia, Kaliningrad region, Slavyanskoe

In order to fi ll the existing protein defi ciency in the rations of farm animals in particular dairy cows it is necessary to input feed lupins as widely as possible in crop rotations. Lupin is a very versatile forage crop it can be used in feed as herbage, in the form of haylage, silage, in compound feed as a protein additive, as well as a green manure crop to increase soil fertility. Questions of protein nutrition should be to be quickly resolved, both in the production of protein and in its standardized rational use. Unbalanced protein rations increase feed consumption per unit of production, thereby increasing its prime cost. In the world soya is generally recognized as a protein feed, but in the Kaliningrad region as in most of regions in our country, it does not maturate being a heat-loving crop. Under these environments the inclusion of extruded lupine grain in the composition of energy-protein concentrates for the production of compound feed has become an alternative to replacing expensive soya. The researches have been carried out it the cattle farm of LLC “Temp” in the Guryevsky area in the Kaliningrad region (March-May 2019) on feeding lactating cows energy-protein concentrate from extruded grain of narrow-leaved lupine, fl ax, triticale, subjected to heat treatment on a press extruder. For this purpose two groups of lactating cows of Black-and-White breed (control and experimental) have been formed using the method of pairs of analogs per 11 heads in each. Cows of the control group have received the main ration of the farm, and cows of the experimental group in addition to the main ration have received compound feed with extruded energy-protein concentrate based on lupine. As a result of research, the positive infl uence of energy-protein concentrate based on lupine in compound feed on the dairy productivity of cows has been established. Recipes of concentrate and compound feed with concentrate for lactating cows, the volume of inclusion of components in the concentrate and in the compound feed have been calculated. During the experiment, the milk yield in the experimental group of cows has increased by 62,4 kg or 8,0 %, than in the control group. From the cows of the experimental group the conditional profi t has been received in the amount of 1684,8 rubles per head.

Актуальность темы. Основа полноценного кормления коров молочного направления продуктивности – полное удовлетворение их потребностей в энергии, переваримом протеине, микроэлементах [5, 12, 16]. Существующий дефицит по белку необходимо срочно восполнять, вводя в севообороты кормовые люпины [7, 8, 17, 18]. Производство высокопротеиновых кормов в Калининградской области на данный момент не удовлетворяет потребности животных в кормовом белке [20, 21].

Особый интерес представляют бобовые культуры – люпин, кормовые бобы, вика, горох, клевер, люцерна; многолетние злаковые травы – райграс пастбищный, тимофеевка луговая, фестулолиум, овсяница красная, луговая и тростниковая, ежа сборная, мятлик луговой; масличные культуры – рыжик, лен, горчица, крамбе; однолетние кормовые сорговые культуры – суданская трава, пайза, могар, чумиза. Расширение площадей под их посевами позволит увеличить производство кормов для приготовления энергопротеиновых концентратов, жмыхов и шротов сельскохозяйственным животным, птице и представителям аквакультуры. Надо отметить, что ни соя, ни другая зернобобовая культура не могут сравниться с люпином по выходу белка с 1 га пашни [2, 19].

Преимущества люпина перед соей и эффективность люпина перед другими культурами представлена в табл. 1.

Из данных табл. 1 видно, что по выходу белка люпин занимает лидирующее положение среди заявленных культур [6]. Высокое содержание белка в зерне люпина достигается благодаря его симбиозу с клубеньковыми бактериями (Rhizobium lupini) [9]. Кроме высокого содержания протеина, богатым аминокислотным составом, зерно и вегетативная масса люпина имеют в своем составе жиры, состоящие преимущественно из ненасыщенных жирных кислот, углеводы, минеральные элементы, витамины и др., необходимые для животных вещества [1].

Калининградский научно-исследовательский институт сельского хозяйства – филиал ФНЦ «ВИК им. В. Р. Вильямса» проводит экологическое испытание сортов люпина: узколистного, белого. Выращенное зерно люпина, из-за недостаточного спроса внутри области, продается на экспорт [3, 4].

For citation:
Z. N. Fedorova, Extruded lupine as a part of energy-protein concentrate in the ration of lactating cows. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2020;6.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: