For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.087.74:636.22/.28.084 DOI:10.33920/sel-05-2102-02

Efficiency of protein concentrate application in the rations of highly productive cows

N. P. Buryakov Russian State Agrarian University named after K. A. Timiryazev, Moscow, Russia
M. A. Buryakova Russian State Agrarian University named after K. A. Timiryazev, Moscow, Russia
A. S. Zaikina Russian State Agrarian University named after K. A. Timiryazev, Moscow, Russia
I. A. Kasatkina APC “Plemzavod Maysky”, Russia, Vologda region, Maisky
D. E. Aleshin Russian State Agrarian University named after K. A. Timiryazev, Moscow, Russia

The association between science and production is gradually developing due to the arrival of new information and discoveries about the composition of feed and the transformation of nutrients in the body of cows. One of the most important links in the formation of animal productivity during lactation is the use of new feed products and feed additives in feeding. The results of scientifi c and economic experiment on the use of protein concentrate “Agro-Matic” in feeding of highly productive lactating cows of Ayrshire breed are contained the article. The inclusion of protein concentrate “AgroMatic” in the daily rations of lactating cows in the amount of 1,0 and 1,5 kg/head/day increases the level of indigestible protein by 6,1 and 8,9 %, respectively. The use of protein concentrate in the amount of 1,5 kg in cows feeding helps to increase the digestibility of nutrients in rations the quality of milk and the productivity of cows. When feeding protein concentrate in the amount of 1,5 kg the milk productivity of cows during the period of increasing the milk yield was 4297,5 kg of milk, the yield of essential and dispensable amino acids with milk was signifi cantly higher. The yield of milk protein in cows that received protein concentrate in the ration in the amount of 1,0 kg was 137,7 kg, and when using 1,5 kg – 141,4 kg, which was signifi cantly higher than in the control group by 10,2 and 13,6 kg, respectively. The use of protein concentrate “Agro-Matic” in the ration had a benefi cial eff ect on the digestibility of protein. The digestibility of raw protein of the feed mixture with the inclusion of 1,5 kg of protein concentrate was 71,1 % compared to 68,0 % in the basic ration, which are used at the Maysky complex in the “Plemzavod Maysky”

Актуальность темы. Современные тенденции науки о кормлении животных основаны на прочной теоретической базе эффективного животноводства и кормопроизводства. В зависимости только от качества сырья животного происхождения невозможно организовать полноценное кормление животных [2–6, 12–14, 17, 18, 20, 21]. Исследования, проводимые как в нашей стране, так и за рубежом, указывают на важность нормирования протеинового питания жвачных животных, которое основывается на значении сырого и переваримого протеина и не дает полного представления о потребности лактирующих коров в белке [8, 11, 14, 18, 20].

Рубцовое пищеварение в организме коров выполняет важную роль, т. к. обеспечивает животных полноценным белком и аминокислотами, в связи с этим оптимизация процессов в преджелудках жвачных является актуальной задачей для развития отечественной науки [7, 8, 10, 25]. Всвязис высокойпродуктивностью коров не следует забывать о потребностях животных в азотсодержащих веществах и расщепляемом протеине, т. к. это способствует более эффективному синтезу протеина микрофлорой рубца [7, 9, 10, 14, 21, 25]. В нормальных условиях на каждый 1,0 кг усваиваемого сухого вещества, поступающего в рубец, приходится около 130 г синтезированного микробного белка, при этом в 1 л рубцовой жидкости коров должно содержаться 150 г NH3 [12, 17, 22].

В современном развитии науки при оценке протеиновой питательности кормов и рационов полигастричных животных имеет значение не только количество или фракции протеина, но и его качество, обусловленное аминокислотным составом. Протеиновое питание в большей мере необходимо рассматривать не как потребность животных в протеине, но в аминокислотах. Синтез аминокислот в рубце составляет 50–75 % от общего количества аминокислот, поступающих в составе протеина рациона. Аминокислоты, входящие в состав нерасщепляемого протеина, не подвергаются микробной ферментации, а вклад эндогенных аминокислот, поступающих со слущенным эпителием минимален [7–9, 11, 12, 16, 21, 24, 26].

For citation:
N. P. Buryakov, M. A. Buryakova, A. S. Zaikina, I. A. Kasatkina, D. E. Aleshin, Efficiency of protein concentrate application in the rations of highly productive cows. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2021;2.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: