For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.4.084.1:636.085.552 DOI:10.33920/sel-03-2111-01

Compound feed from different producers for piglets and their comparative assessment

N. I. Kulmakova Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Russian State Agrarian University – Moscow Agricultural Academy named after K. A. Timiryazev”, Russia, Moscow
T. A. Magomadov Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Russian State Agrarian University – Moscow Agricultural Academy named after K. A. Timiryazev”, Russia, Moscow
N. M. Kostomakhin Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Russian State Agrarian University – Moscow Agricultural Academy named after K. A. Timiryazev”, Russia, Moscow
M. N. Dmitrieva Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Russian State Agrarian University – Moscow Agricultural Academy named after K. A. Timiryazev”, Russia, Moscow
H. Saleh Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Russian State Agrarian University – Moscow Agricultural Academy named after K. A. Timiryazev”, Russia, Moscow

The quality of raw materials and goods of animal origin depends first of all on the safety of feed, their balance in terms of the main nutrients and digestibility by the body. As a rule, the lower the quality and safety of feed, the lower the productivity of all types of animals and poultry. The quality of feed is influenced by all stages of their production: growing conditions, harvesting and storage, processing technologies, canning and preparation for feeding. Where high-quality feed is used in diets, maximum productivity and high realization of the genetic potential of animals are obtained. During the storage and processing of plant and animal raw materials its physic and mechanical, biochemical, sanitary and microbiological properties change. This can be avoided only by observing the sanitary and hygienic requirements for bagging, harvesting, and storing feed. The quality of feed is confirmed by its physical, chemical, organoleptic, microbiological and other indicators, which determines the variety of feed control methods at all stages of their turnover. In this connection, the development and strengthening of control over the quality and safety of feed and feed additives is one of the important tasks of modern animal feeding science. The purpose of the work was to carried out a comparative assessment of four samples of the starting compound feed SK-3 for piglets of different producers. The experimental part of the work has been carried out in the laboratory of veterinary expertise at the compound feed plant LLC “Athens-Volga”. For the study of compound feed an average sample was taken from each sample, separating from the combined sample using a hand scoop according to Federal standard 13496.0-2016. Methods of sampling. Quality and safety control was carried out according to organoleptic, physic and chemical, microbiological indicators and the content of mycotoxins in compound feed. Monitoring of compound feed of the compared samples of the starting compound feed for piglets SK-3 according to the studied indicators has shown that all samples meet the sanitary and hygienic requirements of Federal standard of our country.

Производство животноводческой продукции зависит от многих факторов: уровня племенной работы, внедрения современных технологий содержания животных, создания надлежащей кормовой базы. Доброкачественность сырья и товаров животного происхождения зависит, прежде всего, от безопасности кормов, их сбалансированности по главным питательным веществам и усвояемости организмом [5].

В Российской Федерации отмечают существенное увеличение производства кормов для животных. Данная тенденция вызвана нарастающими объемами производства мяса свиней и птицы. После введения Россией эмбарго в отношении животноводческой продукции из стран Европы и Северной Америки в стране отмечают рост развития как животноводства, так и кормопроизводства [13].

В обеспечении населения России мясными продуктами значительная роль отводится свиноводству как наиболее интенсивной и эффективной отрасли животноводства. Свиньи обладают исключительно ценными биологическими особенностями: высокая плодовитость, скороспелость, всеядность, широкий диапазон использования продукции убоя и длительность ее хранения [10, 11].

За последние годы, в связи с ростом спроса на качественные корма, во многих регионах появились небольшие предприятия по производству белково-витаминных и белково-витаминно-минеральных добавок, а также премиксов для свиней [3, 8].

Как правило, чем ниже качество и безопасность кормов, тем ниже продуктивность всех видов животных и птицы, в связи с тем что недоброкачественные корма хуже перевариваются и имеют в полтора раза ниже питательность по соотношению с доброкачественными. На качество кормов оказывают влияние все этапы их производства, т. е. условия выращивания, заготовки и хранения, технологии обработки, консервирования и подготовки к скармливанию. Снижение питательности кормов неминуемо, но оно может быть минимальным при соблюдении агрономических, зоотехнических и ветеринарно-санитарных условий на всех этапах получения и использования в животноводстве [9].

Потому принципиальным условием обеспечения животных кормами считается увеличение их биологической ценности и доброкачественности. Там, где в рационах употребляют корма высокого качества, получают максимальную продуктивность и высокую реализацию генетического потенциала животных и птицы.

For citation:
N. I. Kulmakova, T. A. Magomadov, N. M. Kostomakhin, M. N. Dmitrieva, H. Saleh, Compound feed from different producers for piglets and their comparative assessment. Head of Animal Breeding. 2021;11.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: