For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 636.085.5 DOI:10.33920/sel-05-2305-04

Brewer’s grains are promising raw materials for the production of feed

N. M. Kostomakhin Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “Russian State Agrarian University – Moscow Timiryazev Agricultural Academy”, Russia, Moscow, ORCID: 0000-0003-3987-0372
I. E. Ivanova Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education «Northern Trans-Ural State Agricultural University», Russia, Tyumen
A. A. Kazak Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education «Northern Trans-Ural State Agricultural University», Russia, Tyumen

The transformation of brewery waste into complete feed will help not only to solve environmental problems and recycling, but also to obtain additional products from animal husbandry with minimal costs for their production. Brewer’s grains are a high-protein product with a high carbohydrate content, it can become a promising raw material for the production of feed. The purpose of the experiment was to study the feed value of different types of brewer’s grains for the production of feed. Samples of brewer’s grains were obtained using three types of malt: No. 1 – Pale Ale Viking + Vienna VIKING MALT (Austria + Finland), No. 2 – Soufflet+ Castle Malting Cara Clair (Russia + Belgium) and No. 3 – Pilsner Viking Malt (Finland). In the studied samples of brewer’s grains the highest content of soluble carbohydrates (21,60 %) was found in sample No. 1 (malt – Pale Ale Viking + Vienna VIKING MALT), and easily hydrolyzable carbohydrates (24,30 %) in sample No. 2 (malt – Soufflet + Castle Malting Cara Clair). These types of brewer’s grains can later be used in combination with hydrolytic enzymes and microorganisms to produce high-protein biomass. The level of crude protein was higher in the dry matter in sample No. 2 (6,20 %) it was significantly lower in sample No. 1 (4,42 %). Thus, knowing the chemical composition of raw brewer’s grain with the right decision to obtain a quality product and use it in the market of animal feed products.

Важной составляющей частью сырьевой базы животноводства являются отходы пищевого производства. Превращение отходов пивоваренных заводов в полноценные корма поможет не только решить проблемы экологии и утилизации, но и получить дополнительную продукцию от животноводства с минимальными затратами на их производство [3, 5, 10].

Эффективность развития животноводства во многом определяется состоянием кормовой базы. Поиск принципиально новых путей и экономическое обоснование технологических решений в области производства новых видов углеводно-белковых кормов на основе отходов пищевого производства имеет сегодня актуальное значение [1, 2, 11, 12].

Целью эксперимента являлось изучение кормовой ценности пивной дробины для производства кормов.

Задачи исследований:

– рассмотреть состав солода, использованного для производства пива;

– изучить химический состав образцов пивной дробины.

Объектом исследований послужила влажная солодовая дробина трех образцов, получаемая в ООО «Ассорти-групп» на пивоварне «Ермолаевъ» (г. Тюмень).

Все экспериментальные исследования осуществлялись в лаборатории Агробиотехнологического центра ФГБОУ ВО «Государственный аграрный университет Северного Зауралья»).

Образцы пивной дробины (№ 1, 2, 3) были получены при использовании трех видов солода Pale Ale Viking + Vienna VIKING MALT (Австрия + Финляндия), Soufflet+ Castle Malting Cara Clair (Россия + Бельгия) и Pilsner Viking Malt (Финляндия).

В таблице 1 представлены виды солода, которые применяют при производстве пива на предприятии.

В ходе исследований были изучены следующие показатели и компоненты:

– остаточная влажность – сущность метода заключается в определении потери массы анализируемой пробы при высушивании (ГОСТ Р 54951-2012);

– гигроскопическая влажность – высушиванием в сушильном шкафу при температуре 105±2 °С (ГОСТ 31640-2012);

– «сырая» зола – сущность метода заключается в озолении органических веществ анализируемой пробы путем прокаливания, обработке полученной сырой золы раствором соляной кислоты, фильтровании, сушке, прокаливании и взвешивании полученного остатка – ГОСТ 32045-2012 (ISO 5985:2002);

For citation:
N. M. Kostomakhin, I. E. Ivanova, A. A. Kazak, Brewer’s grains are promising raw materials for the production of feed. Feeding of Agricultural Animals and Feed Production. 2023;5.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: