For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 639.3.043.13 DOI:10.33920/sel-09-2211-05

Biologically active additives with antioxidant effect in the composition of feed for industrial aquaculture objects

Sergey Vladimirovich Ponomarev doctor of biological science, professor, professor of the department “Aquaculture and fishery”, head of the research laboratory “Sturgeon farming and perspective aquaculture objects”, FSBEI HE “Astrakhan state technical university”, Russia, Astrakhan, Chief Researcher of the Department of Ichthyology and Biology, Moscow State University of Technology and Management named after K.G. Razumovsky (PKU), Russia, Moscow, 414056, Astrakhan, M. Maksakovoy st., 12а, fl. 25, e-mail: kafavb@yandex.ru, ORCID: 0000-0002-2899-8672
Olga Aleksandrovna Levina candidate of agricultural Sciences, Junior researcher at the research laboratory “Sturgeon farming and perspective aquaculture objects”, FSBEI HE “Astrakhan state technical university”, Russia, Astrakhan, 414056 Astrakhan, 15 Savushkina str., sq. 25, e-mail: levina90@inbox.ru, ORCID: 0000-0002-5543-491X
Yulia Viktorovna Fedorovykh candidate of agricultural science, docent, docent of department “Aquaculture and fishery”, FSBEI HE “Astrakhan state technical university”, Russia, Astrakhan, 414056, Astrakhan, 28 Army st., 12/1, fl. 60, e-mail: jaqua@yandex.ru, ORCID: 0000-0003-0789-1566
Aliya Baymuratovna Akhmedzhanova candidate of biology Sciences, principal engineer laboratory “Sturgeon farming and perspective aquaculture objects”, docent of department “Aquaculture and fishery”, FSBEI HE “Astrakhan state technical university”, Russia, Astrakhan, 416450, Astrakhan region, Privolzhsky district, Nachalovo vl. Microdistrict Sadovyi, 198, e-mail: aliyaakhmed14@gmail.com, ORCID: 0000-0001-9283-8916

Aquaculture, especially the industrial cultivation of aquatic organisms, is the main supplier of fish to the world market. However, the success of the industrial form of fish farming primarily depends on the quality and balance of the combined feeds used. The article presents the results of a study on the effectiveness of the use of an antioxidant of a flavanoid nature — dihydroquercetin in combination with vitamin E in the composition of a production feed for a tilapia hybrid. In the process of work, the formulation of a complete mixed feed for tilapia was adjusted, the productive effect of feed on fish was assessed in terms of fish-breeding, biological and physiological indicators. As a result of research, it was found that the complex of antioxidants has a positive effect on growth and survival rates. The growth increased by 37.0–46.0%. The indicators of energy metabolism also indicate a better accumulation of plastic substances in the fish of the experimental groups: ESR 1.92±0.30 and 1.83±0.27 mm/h, the level of total protein is significant (p≤0.01) lower than the values of the control group (25.70±2.9 and 23.38±0.90 g/l), and the cholesterol level is 11.5–24.1% lower. Thus, we can say that the complex of antioxidants provided more favorable trophic and biochemical conditions necessary, in particular, for the normal growth and development of fish. The results obtained complement the existing ideas about the areas of application of antioxidants, and also prove the promise of using herbal products as antioxidant feed additives. The results obtained in the course of the research can serve as a basis for improving the technologies for the production of mixed feed when raising fish on an intensive basis.

При высоких плотностях посадки рыбы большое значение приобретает проблема интоксикации организма, связанная с постоянным стрессом и использованием недоброкачественных кормов, что нарушает обменные процессы, сдерживает реализацию генетического потенциала, а также является причиной низкой продуктивности, не соответствующей природным особенностям культивируемых видов. Сбалансированность рационов является основой эффективной технологии кормления. Кроме того, обогащение кормов различными кормовыми добавками (пробиотики, пребиотики, ферменты, антиоксиданты и т.д.) способствуют повышению переваримости корма и устранению антипитательных факторов, усилению резистентности организма и в целом коррекции физиологического состояния культивируемых рыб. Биологически активные вещества оказывают положительное воздействие не только на продуктивность, но и на качество получаемой рыбоводной продукции.

Важным критерием выбора антиоксидантной кормовой добавки является экологическая безопасность. Одним из действенных и активно применяемых способов повышения темпа роста и улучшения физиологического статуса выращиваемых рыб является введение витамина Е в состав кормов в соответствии с биологической потребностью культивируемых видов [1; 10].

Установлено, что использование α-токоферола в комплексе с другими антиоксидантами способствует улучшению рыбоводно-биологических показателей, усилению иммунной системы и повышению адаптивных возможностей организма рыб [5; 6; 13].

В настоящее время особый интерес вызывают флавоноидные соединения, в том числе дигидрокверцетин (Р-витаминный препарат), способные нормализовать водно-фосфатный и липидный обмен и оказывать положительное физиологическое воздействие на организм. Дигидрокверцетин имеет широкий спектр действия, участвует в синтезе витамина Р, его недостаток приводит к снижению проницаемости и ломкости капилляров. В целом он обладает иммуномодулирующими, противовирусными, антимикробными и ангиопротекторными свойствами, а по антиоксидантной активности превосходит применяемые в настоящее время препараты в 3–5 раз [2; 7–11; 15–17]. Дигидрокверцетин оказывает синергическое действие в отношении аскорбиновой кислоты и витамина Е, способствуя (особенно в комбинации с аскорбиновой кислотой) регенерации активной формы последнего и предотвращая образование токоферилхинона. Эффект непрямого антиоксидантного действия дигидрокверцетина сохраняется даже после его выведения из организма, в отличие от прямого антиоксидантного действия ингредиента.

For citation:
Sergey Vladimirovich Ponomarev, Olga Aleksandrovna Levina, Yulia Viktorovna Fedorovykh, Aliya Baymuratovna Akhmedzhanova, Biologically active additives with antioxidant effect in the composition of feed for industrial aquaculture objects. Fish Breeding and Fisheries. 2022;11.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: