For all questions:

+7 495 274-22-22

UDK: 619:615.356; 639.3.043.2 DOI:10.33920/sel-09-2211-06

Biological effect of feed probiotic additives “Subtilis-Zh” and “ATYSH” on the body of carp yearlings. Part 2. Biochemical parameters

Yulia Vladimirovna Kilyakova Candidate of Biology, Assistant Professor of the Department of Biotechnology of Animal Foodstuff and Aquaculture, Orenburg State University, Orenburg, Prospekt Pobedy, 13, e-mail: fish-ka06@mail.ru, ORCID: 0000-0002-2385-264X
Elena Petrovna Miroshnikova Doctor of Biology, Professor, Head of the Department of Biotechnology of Animal Foodstuff and Aquaculture, Orenburg State University, Orenburg, Prospekt Pobedy, 13, e-mail: elenaakva@rambler.ru, ORCID: 0000-0003-3804-5151
Azamat Ersainovich Arinzhanov Candidate of Agricultural Sciences, Assistant Professor of the Department of Biotechnology of Animal Foodstuff and Aquaculture, Orenburg State University, Orenburg, Prospekt Pobedy, 13, e-mail: arin.azamat@mail.ru, ORCID: 0000-0001-6534-7118
Ksenia Aleksandrovna Saldeeva Master’s student of the direction 35.04.07 Aquatic bioresources and aquaculture, Orenburg State University, Orenburg, Prospekt Pobedy, 13, e-mail: malyonkina.m@yandex.ru, ORCID: 0000-0002-7781-9028

The results of a study of the biological effect of feed probiotic additives “Subtilis-Zh” (0,04 ml/kg of feed) and “ATYSH” (0.08 g/kg of feed), which are based on cultures of bacteria B. subtilis, B. licheniformis, E. faecium and L. acidophilus, on growth, morphological and biochemical parameters of blood, as well as amino acid and chemical composition of carp muscle tissue. The analysis of the growth intensity showed a significant increase in body weight from the 4th week of the experiment in groups receiving separately the probiotic “Subtilis-Zh” and jointly the probiotics “Subtilis-Zh” and “ATYSH”. Hematological indicators demonstrate a significant increase in the concentration of leukocytes in the experimental group that consumed the complex of probiotic drugs “Subtilis-Zh” and “ATYSH” in comparison with the control by 19,8% (P < 0.05), respectively. A similar blood pattern was observed when studying a carp leukogram, where a significant increase in lymphocytes was found. The number of red blood cells in the blood corresponded to normal physiological values. At the same time, the indicator of hemoglobin content has increased significantly, which indicates active metabolic processes. The use of the feed probiotic additive “Subtilis-Zh” favorably affected the growth, development and hematological parameters of carp. The combined use of this drug with the feed probiotic additive “ATYSH” allowed to normalize the own bacterial flora of the intestine and strengthen the resistance of the fish organism to the effects of pathogens.

В настоящее время интенсивное рыбоводство невозможно без применения сбалансированных комбикормов. Качество и состав комбикормов оказывают существенное влияние на рыбоводно-биологические показатели выращиваемых объектов. Дополнительное введение в рацион витаминов, биологически активных веществ, кормовых пробиотических добавок позволяет улучшить экстерьерные показатели рыб, снижает стрессовые воздействия, помогает адаптироваться к искусственно созданным условиям выращивания [1; 2; 6].

При индустриальном выращивании рыбы происходит интенсивное накопление неблагоприятной микрофлоры как в воде, так и в окружающей среде, что оказывает неблагоприятное воздействие на организм рыб. Кормовые пробиотические добавки, активно применяемые в рыбоводстве, имеют многостороннее действие на организм рыб: повышают интенсивность роста, продуктивность, активизируют обменные процессы и борются с патогенной микрофлорой [8; 10].

В связи с этим важной проблемой аквакультуры является разработка новых биотехнологий с использованием комбикормов, содержащих в своем составе эффективные кормовые пробиотические добавки.

Целью данного исследования явилось изучение аминокислотного и химического состава мышечной ткани карпа при использовании кормовых пробиотических добавок «Субтилис-Ж» и «АТЫШ», а также сравнительный анализ данных добавок.

Экспериментальные исследования проводились в условиях аквариумного стенда кафедры «Биотехнология животного сырья и аквакультуры» Оренбургского государственного университета. В качестве объекта исследования использовался карп (годовики). Опытная работа с живым материалом осуществлялась в соответствии с инструкциями OECD (Organization for Economic Co-operation and Development) и “The Guide for the Care and Use of Laboratory Animals” [13].

Экспериментальная работа включала в себя формирование методом параналогов четырех опытных групп (n = 30) с использованием подготовительного (7 дней) и учетного (30 дней) периодов. Плотность посадки рыб составила 30 шт. на аквариум 300 л.

For citation:
Yulia Vladimirovna Kilyakova, Elena Petrovna Miroshnikova, Azamat Ersainovich Arinzhanov, Ksenia Aleksandrovna Saldeeva, Biological effect of feed probiotic additives “Subtilis-Zh” and “ATYSH” on the body of carp yearlings. Part 2. Biochemical parameters. Fish Breeding and Fisheries. 2022;11.
The full version of the article is available for subscribers of the journal
Article language:
Actions with selected: