По всем вопросам звоните:

+7 495 274-22-22

УДК: 612.015.6:613.2 (075.8) DOI:10.33920/med-08-2402-05

Дефицит витамина D — показатель высокой смертности

Кривошеев Владимир Васильевич д-р техн. наук, профессор, ведущий аналитик АУ Ханты-Мансийского автономного округа — Югры «Технопарк высоких технологий», 628011, г. Ханты-Мансийск, ул. Промышленная, д. 19, e-mail: vvk_usu@mail.ru, https://orcid.org/0000-0002-8125-0890
Козловский Илья Вячеславович врач высшей квалификации, БУ «Окружная клиническая больница», 628012, Тюменская обл., Ханты-Мансийский автономный округ — Югра, г. Ханты-Мансийск, ул. Калинина, д. 40, e-mail: ilya1537@yandex.ru, https://orcid.org/0000-0001-8683-7319
Никитина Лидия Юрьевна д-р мед. наук, врач-методист, Национальный медицинский исследовательский центр по профилю «пульмонология», г. Москва, 119048, ул. Доватора, д. 15, e-mail: Lidiya_nikitina@mail.ru, https://orcid.org/0000-0002-7722-5457

Исследования последних лет свидетельствуют о том, что дефицит витамина D оказывает большое влияние на общее состояние здоровья и продолжительность жизни человека, а препараты витамина D могут успешно использоваться для предупреждения и лечения широкого круга заболеваний у взрослых и детей. При этом в Российской Федерации распространенность дефицита и недостаточности витамина D достигает 84%. В связи с этим проведены статистические исследования смертности населения Европы (в том числе России), США и Канады в зависимости от распространенности дефицита витамина D. Результаты показали, что распространенность дефицита витамина D среди населения этих стран связана статистически значимыми, прямо пропорциональными зависимостями (р = 0,002-0,007) с общей смертностью от неинфекционных заболеваний (ишемической болезни сердца, инсульта, хронической обструктивной болезни легких, диабета), рака и COVID-19. В связи с этим представляется совершенно необходимым радикальное изменение отношения населения, органов власти, медицинских работников и общественности к проблеме D-авитаминоза населения Российской Федерации. Необходима подготовка и реализация федеральной и региональных программ D-витаминизации населения РФ, включающих широкомасштабную информационную кампанию о пользе витамина D, мониторинг уровня витамина D среди наиболее уязвимых категорий населения и их лечение добавками витамина D, что позволит улучшить состояние здоровья и сократить преждевременную смертность населения Российской Федерации.

Литература:

1. Zwart S.R., Smith S.M. Vitamin D and COVID-19: Lessons from Spaceflight Analogs. Nutrients. 2020 Oct 12; 150 (10): 2624-2627. doi: 10.1093/jn/nxaa233

2. Суплотова Л.А., Авдеева В.А., Пигарова Е.А. и др. Дефицит витамина D в России: первые результаты регистрового неинтервенционного исследования частоты дефицита и недостаточности витамина D в различных географических регионах страны. Проблемы эндокринологии. 2021; 67 (2): 84-92. doi: 10.14341/probl12736

3. Союз педиатров России — национальная программа «Недостаточность витамина D у детей и подростков Российской Федерации: современные подходы к коррекции». М.: ПедиатрЪ, 2018; 96 с.

4. Pecora F., Persico F., Argentiero A., et al. The Role of Micronutrients i1n Support of the Immune Response against Viral Infections. Review. Nutrients. 2020 Oct 20; 12 (10): 3198. doi: 10.3390/nu12103198

5. Захарова И.Н., Дмитриева Ю.А., Яблочкова С.В. Современный взгляд на метаболизм и физиологические аспекты витамина D в организме человека. Вестник АГИУВ 2013; 2: 27-31.

6. Macdonald H.M., Mavroeidi M., Fraser W.D., et al. Sunlight and dietary contributions to the seasonal vitamin D status of cohorts of healthy postmenopausal women living at northerly latitudes: a major cause for concern? Multicenter Study. Osteoporos Int. 2011 Sep. 22; (9): 2461-72. doi: 10.1007/s00198-010-1467-z.

7. Karonova T.L., Andreeva A.T., Golovatuk K.A., et al. Low 25 (OH) D Level Is Associated with Severe Course and Poor Prognosis in COVID-19. Nutrients. 2021 Aug 29; 13 (9): 3021. doi: 10.3390/nu13093021

8. Bychinin M.V., Klypa T.V., Mandel I.A., et al. Low Circulating Vitamin D in Intensive Care Unit-Admitted COVID-19 Patients as a Predictor of Negative Outcomes. Observational Study. Nutrients. 2021 Aug 7; 151 (8): 2199-2205. doi: 10.1093/jn/nxab107

9. Rodríguez T.A., Montelongo M.E. A., Martínez-Cuazitl A., et al. La deficiencia de vitamina D es un factor de riesgo de mortalidad en pacientes con COVID-19. Rev Sanid Milit. 2020; 74: 106-13. doi: 10.35366/93773

10. Carpagnano G.E., Di Lecce V., Quaranta V.N., et al. Vitamin D deficiency as a predictor of poor prognosis in patients with acute respiratory failure due to COVID-19. J Endocrinol Invest. 2021; 44: 765-771. doi: 10.1007/s40618-020-01370-x

11. Cesareo R., Attanasio R., Caputo M., et al. Italian Association of Clinical Endocrinologists (AME) and Italian Chapter of the American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) Position Statement: Clinical Management of Vitamin D Deficiency in Adults. Nutrients. 2018; 10 (5): 546. doi: 10.3390/nu10050546

12. Pludowski P., Takacs I., Boyanov M., et al. Clinical Practice in the Prevention, Diagnosis and Treatment of Vitamin D Deficiency: A Central and Eastern European Expert Consensus Statement. Nutrients 2022; 14 (7): 1483. doi: 10.3390/nu14071483

13. Over 200 Scientists & Doctors Call for Increased Vitamin D Use to Combat COVID-19 Scientific evidence indicates vitamin D reduces infections & deaths. Available at: https://vitamindforall.org/letter. html (accessed 17 Jan 2023).

14. Grant W.B., Garland C.F., Gorham E.D. An estimate of cancer mortality rate reductions in Europe and the US with 1,000 IU of oral vitamin D per day: recent results. Cancer Res 2007; 174: 225-34. doi: 10.1007/978-3-540-37696-5_20

15. Дадыкин А.С., Лисицын А.Б., Асланова М.А. Функциональные продукты — современный вектор развития пищевой индустрии. III Международная научно-практическая конференция «Функциональные продукты питания: научные основы разработки, производства и потребления». М., 2019: 24-31.

16. Global health services data, obesity and overweight: World Health Organization. Available at: https://www.who. int/gho/ncd/risk_factors/overweight_obesity/obesity_adults/en/(accessed 10 Jan 2023).

17. Wahl D.A., Cooper C., Ebeling P.R. et al. Vitamin D levels in healthy populations around the globe — Aug 2012. A global representation of vitamin D status in healthy populations. Archives of Osteoporosis, 2012, doi: 10.1007/s11657-012-0093-0

18. Lips P., Cashman K.D., Lamberg-Allardt C., et al. Current vitamin D status in European and Middle East countries and strategies to prevent vitamin D deficiency: a position statement of the European Calcified Tissue Society. Review. Eur J Endocrinol. 2019 Apr; 180 (4): 23-54. doi: 10.1530/EJE-18-0736

19. Barrea L., Grant W.B., Frias-Toral E., et al. Dietary Recommendations for Post-COVID-19 Syndrome. Nutrients. 2022; 14 (6): 1305. doi: 10.3390/nu14061305

20. Scragg R., Jackson R., Holdaway I.M., et al. Myocardial infarction is inversely associated with plasma 25-hydroxyvitamin D3 levels: a community-based study. Int J Epidemiol. 1990 Sep; 19 (3): 559-63. doi: 10.1093/ije/19.3.559

21. Giovannucci E., Liu Y., Hollis B.W., et al. 25-hydroxyvitamin D and risk of myocardial infarction in men: a prospective study. Arch Intern Med. 2008 Jun 9; 168 (11): 1174-80. doi: 10.1001/archinte. 168.11.1174

22. Poole K.E., Loveridge N., Barker P.J., et al. Reduced vitamin D in acute stroke. Stroke. 2006 Jan; 37 (1): 243-245. doi: 10.1161/01. STR. 0000195184.24297. c1

23. Wang L., Song Y., Manson J.E., et al. Circulating 25-hydroxy-vitamin D and risk of cardiovascular disease: a meta-analysis of prospective studies. Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2012 Nov; 5 (6): 819-29. doi: 10.1161/CIRCOUTCOMES. 112.967604

24. Minter M., Augustin H., van Odijk J., et al. Gender Differences in Vitamin D Status and Determinants of Vitamin D Insufficiency in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Nutrients. 2023; 15 (2): 426. doi: 10.3390/nu15020426

25. Burkes R.M., Ceppe A.S., Doerschuk C.M., et al. Associations Among 25-Hydroxyvitamin D Levels, Lung Function, and Exacerbation Outcomes in COPD: An Analysis of the SPIROMICS Cohort. Chest. 2020 Apr; 157 (4): 856-865. doi: 10.1016/j. chest. 2019.11.047

26. Janssens W., Bouillon R., Claes B., et al. Vitamin D deficiency is highly prevalent in COPD and correlates with variants in the vitamin D-binding gene. Thorax. 2010 Mar; 65 (3): 215-20. doi: 10.1136/thx. 2009.120659

27. Jorde I., Stegemann-Koniszewski Sl., Papra K., et al. Association of serum vitamin D levels with disease severity, systemic inflammation, prior lung function loss and exacerbations in a cohort of patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). J Thorac Dis. 2021 Jun; 13 (6): 3597-3609. doi: 10.21037/jtd-20-3221

28. Szymczak-Pajor I., Śliwińska A. Analysis of Association between Vitamin D Deficiency and Insulin Resistance. Nutrients. 2019; 11 (4): 794. doi: 10.3390/nu11040794

29. Tucker L.A. Serum, Dietary, and Supplemental Vitamin D Levels and Insulin Resistance in 6294 Randomly Selected, Non-Diabetic U.S. Adults. Nutrients. 2022; 14 (9): 1844. doi: 10.3390/nu14091844

30. Zhou M., Huang R. Associations of Serum Total 25OHD, 25OHD3, and epi-25OHD3 with Insulin Resistance: CrossSectional Analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey, 2011-2016. Nutrients. 2022; 14 (17): 3526. doi: 10.3390/nu14173526

31. Giannini S., Giusti A., Minisola S., et al. The Immunologic Profile of Vitamin D and Its Role in Different ImmuneMediated Diseases: An Expert Opinion. Nutrients. 2022; 14 (3): 473. doi: 10.3390/nu14030473

32. Grant W.B., Al Anouti F., Boucher B.J., et al. Narrative Review of the Evidence for Variations in Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentration Thresholds for Optimal Health. Nutrients. 2022; 14 (3): 639. doi: 10.3390/nu14030639

33. Buchtele N., Lobmeyr E., Cserna J., et al. Prevalence and Impact of Vitamin D Deficiency in Critically Ill Cancer Patients Admitted to the Intensive Care Unit. Nutrients. 2021; 13 (1): 22. doi: 10.3390/nu13010022

34. Krusinska B., Wadolowska L., Biernacki M., et al. Serum «Vitamin-Mineral» Profiles: Associations with Postmenopausal Breast Cancer Risk Including Dietary Patterns and Supplementation. A Case-Control Study. Nutrients. 2019; 11 (9): 2244. doi: 10.3390/nu11092244

35. Radom A., Wędrychowicz A., Pieczarkowski S., et al. Effect of Selected Factors on the Serum 25 (OH) D Concentration in Women Treated for Breast Cancer. Nutrients. 2021; 13 (2): 564. doi: 10.3390/nu13020564

36. De Sire A., Gallelli L., Marotta N., et al. Vitamin D Deficiency in Women with Breast Cancer: A Correlation with Osteoporosis? A Machine Learning Approach with Multiple Factor Analysis. Nutrients. 2022; 14 (8): 1586. doi: 10.3390/nu14081586

37. Montagnese C., Porciello G., Vitale S., et al. Quality of Life in Women Diagnosed with Breast Cancer after a 12-Month Treatment of Lifestyle Modifications. Nutrients. 2021; 13 (1): 136. doi: 10.3390/nu13010136

38. Vernia F., Longo S., Stefanelli G., et al. Dietary Factors Modulating Colorectal Carcinogenesis. Nutrients. 2021; 13 (1): 143. doi: 10.3390/nu13010143

39. Maalmi H., Walter V., Jansen L., et al. Association between Blood 25-Hydroxyvitamin D Levels and Survival in Colorectal Cancer Patients: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018; 10 (7): 896. doi: 10.3390/nu10070896

40. Fedirko V., Mandle H.B., Zhu W., et al. Vitamin D-Related Genes, Blood Vitamin D Levels and Colorectal Cancer Risk in Western European Populations. Nutrients. 2019; 11 (8): 1954. doi: 10.3390/nu11081954

41. Han J., Guo X., Yu X., et al. 25-Hydroxyvitamin D and Total Cancer Incidence and Mortality: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Nutrients. 2019; 11 (10): 2295. doi: 10.3390/nu11102295

42. Muñoz A., Grant W.B. Vitamin D and Cancer: An Historical Overview of the Epidemiology and Mechanisms. Nutrients. 2022; 14 (7): 1448. doi: 10.3390/nu14071448 (Universidad Autónoma de Madrid, Spain)

43. El Maaty M.A., Wölfl S. Effects of 1,25 (OH) 2D3 on Cancer Cells and Potential Applications in Combination with Established and Putative Anti-Cancer Agents. Nutrients. 2017; 9 (1): 87. doi: 10.3390/nu9010087

44. Moukayed M., Grant W.B. Molecular Link between Vitamin D and Cancer Prevention. Nutrients. 2013; 5 (10): 3993-4021. doi: 10.3390/nu5103993

45. Brenner H., Schöttker B. Vitamin D Insufficiency May Account for Almost Nine of Ten COVID-19 Deaths: Time to Act. Comment on: «Vitamin D Deficiency and Outcome of COVID-19 Patients». Nutrients. 2020; 12: 3642. doi: 10.3390/nu12123642

46. Radujkovic A., Merle U. Reply to: «Vitamin D Insufficiency May Account for Almost Nine of Ten COVID-19 Deaths: Time to Act. Comment on: Vitamin D Deficiency and Outcome of COVID-19 Patients. Nutrients. 2020; 12 (12): 3643. doi: 10.3390/nu12123643

47. Gröber U., Reichrath J., Holick M.F. Live Longer with Vitamin D? Nutrients 2015; 7 (3): 1871-1880. doi: 10.3390/nu7031871

48. Park D., Lee J., Park C.Y., et al. Low Vitamin D Status Is Associated with Increased Risk of Mortality in Korean Men and Adults with Hypertension: A Population-Based Cohort Study. 2022; 14 (9): 1849. doi: 10.3390/nu14091849

49. Łukaszyk E., Bień-Barkowska K., Bień B. Identification of Mortality Risks in the Advancement of Old Age: Application of Proportional Hazard Models Based on the Stepwise Variable Selection and the Bayesian Model Averaging Approach. Nutrients. 2021; 13 (4): 1098. doi: 10.3390/nu13041098

50. Zittermann A., Gummert J.F. Non-classical Vitamin D Actions. Nutrients. 2010; 2 (4): 408-425 doi: 10.3390/nu2040408

1. Zwart S.R., Smith S.M. Vitamin D and COVID-19: Lessons from Spaceflight Analogs. Nutrients. 2020 Oct 12; 150 (10): 2624-2627. doi: 10.1093/jn/nxaa233

2. Suplotova L.A., Avdeeva V.A., Pigarova E.A., et al. Vitamin D deficiency in Russia: the first results of a register-based non-interventional study of the frequency of vitamin D deficiency and deficiency in different geographical regions of the country. Problemy jendokrinologii (Problems of endocrinology). 2021; 67 (2): 84-92. (in Russian) doi: 10.14341/probl12736

3. Union of Pediatricians of Russia — National Program «Vitamin D Deficiency in Children and Adolescents of the Russian Federation: Modern Approaches to Correction». M.: Pediatr, 2018. (in Russian)

4. Pecora F., Persico F., Argentiero A., et al. The Role of Micronutrients i1n Support of the Immune Response against Viral Infections. Review. Nutrients. 2020 Oct 20; 12 (10): 3198. doi: 10.3390/nu12103198

5. Zaharova I.N., Dmitrieva Yu.A., Yablochkova S.V. A modern view on the metabolism and physiological aspects of vitamin D in the human body. (Bulletin of AGIUV). 2013; 2: 27-31.

6. Macdonald H.M., Mavroeidi M., Fraser W.D., et al. Sunlight and dietary contributions to the seasonal vitamin D status of cohorts of healthy postmenopausal women living at northerly latitudes: a major cause for concern? Multicenter Study. Osteoporos Int. 2011 Sep. 22; (9): 2461-72. doi: 10.1007/s00198-010-1467-z

7. Karonova T.L., Andreeva A.T., Golovatuk K.A., et al. Low 25 (OH) D Level Is Associated with Severe Course and Poor Prognosis in COVID-19. Nutrients. 2021 Aug 29; 13 (9): 3021. doi: 10.3390/nu13093021

8. Bychinin M.V., Klypa T.V., Mandel I.A., et al. Low Circulating Vitamin D in Intensive Care Unit-Admitted COVID-19 Patients as a Predictor of Negative Outcomes. Observational Study. Nutrients. 2021 Aug 7; 151 (8): 2199-2205. doi: 10.1093/jn/nxab107

9. Rodríguez T.A., Montelongo M.E. A., Martínez-Cuazitl A., et al. La deficiencia de vitamina D es un factor de riesgo de mortalidad en pacientes con COVID-19. Rev Sanid Milit. 2020; 74: 106-13. doi: 10.35366/93773

10. Carpagnano G.E., Di Lecce V., Quaranta V.N., et al. Vitamin D deficiency as a predictor of poor prognosis in patients with acute respiratory failure due to COVID-19. J Endocrinol Invest. 2021; 44: 765-771. doi: 10.1007/s40618-020-01370-x

11. Cesareo R., Attanasio R., Caputo M., et al. Italian Association of Clinical Endocrinologists (AME) and Italian Chapter of the American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) Position Statement: Clinical Management of Vitamin D Deficiency in Adults. Nutrients. 2018; 10 (5): 546. doi: 10.3390/nu10050546

12. Pludowski P., Takacs I., Boyanov M., et al. Clinical Practice in the Prevention, Diagnosis and Treatment of Vitamin D Deficiency: A Central and Eastern European Expert Consensus Statement. Nutrients 2022; 14 (7): 1483. doi: 10.3390/nu14071483

13. Over 200 Scientists & Doctors Call for Increased Vitamin D Use to Combat COVID-19 Scientific evidence indicates vitamin D reduces infections & deaths. Available at: https://vitamindforall.org/letter. html (accessed 17 Jan 2023).

14. Grant W.B., Garland C.F., Gorham E.D. An estimate of cancer mortality rate reductions in Europe and the US with 1,000 IU of oral vitamin D per day: recent results. Cancer Res 2007; 174: 225-34. doi: 10.1007/978-3-540-37696-5_20

15. Dadykin A.S., Lisicyn A.B., Aslanova M.A. Functional products are the modern vector of development of the food industry. III International Scientific and Practical Conference «Functional Food Products: Scientific Basis of Development, Production and Consumption». M., 2019. (in Russian)

16. Global health services data, obesity and overweight: World Health Organization. Available at: https://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/overweight_obesity/obesity_adults/en/(accessed 10 Jan 2023).

17. Wahl D.A., Cooper C., Ebeling P.R. et al. Vitamin D levels in healthy populations around the globe — Aug 2012. A global representation of vitamin D status in healthy populations. Archives of Osteoporosis, 2012, doi: 10.1007/s11657-012-0093-0

18. Lips P., Cashman K.D., Lamberg-Allardt C., et al. Current vitamin D status in European and Middle East countries and strategies to prevent vitamin D deficiency: a position statement of the European Calcified Tissue Society. Review. Eur J Endocrinol. 2019 Apr; 180 (4): 23-54. doi: 10.1530/EJE-18-0736

19. Barrea L., Grant W.B., Frias-Toral E., et al. Dietary Recommendations for Post-COVID-19 Syndrome. Nutrients. 2022; 14 (6): 1305. doi: 10.3390/nu14061305

20. Scragg R., Jackson R., Holdaway I.M., et al. Myocardial infarction is inversely associated with plasma 25-hydroxyvitamin D3 levels: a community-based study. Int J Epidemiol. 1990 Sep; 19 (3): 559-63. doi: 10.1093/ije/19.3.559

21. Giovannucci E., Liu Y., Hollis B.W., et al. 25-hydroxyvitamin D and risk of myocardial infarction in men: a prospective study. Arch Intern Med. 2008 Jun 9; 168 (11): 1174-80. doi: 10.1001/archinte. 168.11.1174

22. Poole K.E., Loveridge N., Barker P.J., et al. Reduced vitamin D in acute stroke. Stroke. 2006 Jan; 37 (1): 243-245. doi: 10.1161/01. STR. 0000195184.24297. c1

23. Wang L., Song Y., Manson J.E., et al. Circulating 25-hydroxy-vitamin D and risk of cardiovascular disease: a meta-analysis of prospective studies. Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2012 Nov; 5 (6): 819-29. doi: 10.1161/CIRCOUTCOMES. 112.967604

24. Minter M., Augustin H., van Odijk J., et al. Gender Differences in Vitamin D Status and Determinants of Vitamin D Insufficiency in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Nutrients. 2023; 15 (2): 426. doi: 10.3390/nu15020426

25. Burkes R.M., Ceppe A.S., Doerschuk C.M., et al. Associations Among 25-Hydroxyvitamin D Levels, Lung Function, and Exacerbation Outcomes in COPD: An Analysis of the SPIROMICS Cohort. Chest. 2020 Apr; 157 (4): 856-865. doi: 10.1016/j. chest. 2019.11.047

26. Janssens W., Bouillon R., Claes B., et al. Vitamin D deficiency is highly prevalent in COPD and correlates with variants in the vitamin D-binding gene. Thorax. 2010 Mar; 65 (3): 215-20. doi: 10.1136/thx. 2009.120659

27. Jorde I., Stegemann-Koniszewski Sl., Papra K., et al. Association of serum vitamin D levels with disease severity, systemic inflammation, prior lung function loss and exacerbations in a cohort of patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). J Thorac Dis. 2021 Jun; 13 (6): 3597-3609. doi: 10.21037/jtd-20-3221

28. Szymczak-Pajor I., Śliwińska A. Analysis of Association between Vitamin D Deficiency and Insulin Resistance. Nutrients. 2019; 11 (4): 794. doi: 10.3390/nu11040794

29. Tucker L.A. Serum, Dietary, and Supplemental Vitamin D Levels and Insulin Resistance in 6294 Randomly Selected, Non-Diabetic U.S. Adults. Nutrients. 2022; 14 (9): 1844. doi: 10.3390/nu14091844

30. Zhou M., Huang R. Associations of Serum Total 25OHD, 25OHD3, and epi-25OHD3 with Insulin Resistance: CrossSectional Analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey, 2011-2016. Nutrients. 2022; 14 (17): 3526. doi: 10.3390/nu14173526

31. Giannini S., Giusti A., Minisola S., et al. The Immunologic Profile of Vitamin D and Its Role in Different ImmuneMediated Diseases: An Expert Opinion. Nutrients. 2022; 14 (3): 473. doi: 10.3390/nu14030473

32. Grant W.B., Al Anouti F., Boucher B.J., et al. Narrative Review of the Evidence for Variations in Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentration Thresholds for Optimal Health. Nutrients. 2022; 14 (3): 639. doi: 10.3390/nu14030639

33. Buchtele N., Lobmeyr E., Cserna J., et al. Prevalence and Impact of Vitamin D Deficiency in Critically Ill Cancer Patients Admitted to the Intensive Care Unit. Nutrients. 2021; 13 (1): 22. doi: 10.3390/nu13010022

34. Krusinska B., Wadolowska L., Biernacki M., et al. Serum «Vitamin-Mineral» Profiles: Associations with Postmenopausal Breast Cancer Risk Including Dietary Patterns and Supplementation. A Case-Control Study. Nutrients. 2019; 11 (9): 2244. doi: 10.3390/nu11092244

35. Radom A., Wędrychowicz A., Pieczarkowski S., et al. Effect of Selected Factors on the Serum 25 (OH) D Concentration in Women Treated for Breast Cancer. Nutrients. 2021; 13 (2): 564. doi: 10.3390/nu13020564

36. De Sire A., Gallelli L., Marotta N., et al. Vitamin D Deficiency in Women with Breast Cancer: A Correlation with Osteoporosis? A Machine Learning Approach with Multiple Factor Analysis. Nutrients. 2022; 14 (8): 1586. doi: 10.3390/nu14081586

37. Montagnese C., Porciello G., Vitale S., et al. Quality of Life in Women Diagnosed with Breast Cancer after a 12-Month Treatment of Lifestyle Modifications. Nutrients. 2021; 13 (1): 136. doi: 10.3390/nu13010136

38. Vernia F., Longo S., Stefanelli G., et al. Dietary Factors Modulating Colorectal Carcinogenesis. Nutrients. 2021; 13 (1): 143. doi: 10.3390/nu13010143

39. Maalmi H., Walter V., Jansen L., et al. Association between Blood 25-Hydroxyvitamin D Levels and Survival in Colorectal Cancer Patients: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018; 10 (7): 896. doi: 10.3390/nu10070896

40. Fedirko V., Mandle H.B., Zhu W., et al. Vitamin D-Related Genes, Blood Vitamin D Levels and Colorectal Cancer Risk in Western European Populations. Nutrients. 2019; 11 (8): 1954. doi: 10.3390/nu11081954

41. Han J., Guo X., Yu X., et al. 25-Hydroxyvitamin D and Total Cancer Incidence and Mortality: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Nutrients. 2019; 11 (10): 2295. doi: 10.3390/nu11102295

42. Muñoz A., Grant W.B. Vitamin D and Cancer: An Historical Overview of the Epidemiology and Mechanisms. Nutrients. 2022; 14 (7): 1448. doi: 10.3390/nu14071448 (Universidad Autónoma de Madrid, Spain)

43. El Maaty M.A., Wölfl S. Effects of 1,25 (OH) 2D3 on Cancer Cells and Potential Applications in Combination with Established and Putative Anti-Cancer Agents. Nutrients. 2017; 9 (1): 87. doi: 10.3390/nu9010087

44. Moukayed M., Grant W.B. Molecular Link between Vitamin D and Cancer Prevention. Nutrients. 2013; 5 (10): 3993-4021. doi: 10.3390/nu5103993

45. Brenner H., Schöttker B. Vitamin D Insufficiency May Account for Almost Nine of Ten COVID-19 Deaths: Time to Act. Comment on: «Vitamin D Deficiency and Outcome of COVID-19 Patients». Nutrients. 2020; 12: 3642. doi: 10.3390/nu12123642

46. Radujkovic A., Merle U. Reply to: «Vitamin D Insufficiency May Account for Almost Nine of Ten COVID-19 Deaths: Time to Act. Comment on: Vitamin D Deficiency and Outcome of COVID-19 Patients. Nutrients. 2020; 12 (12): 3643. doi: 10.3390/nu12123643

47. Gröber U., Reichrath J., Holick M.F. Live Longer with Vitamin D? Nutrients 2015; 7 (3): 1871-1880. doi: 10.3390/nu7031871

48. Park D., Lee J., Park C.Y., et al. Low Vitamin D Status Is Associated with Increased Risk of Mortality in Korean Men and Adults with Hypertension: A Population-Based Cohort Study. 2022; 14 (9): 1849. doi: 10.3390/nu14091849

49. Łukaszyk E., Bień-Barkowska K., Bień B. Identification of Mortality Risks in the Advancement of Old Age: Application of Proportional Hazard Models Based on the Stepwise Variable Selection and the Bayesian Model Averaging Approach. Nutrients. 2021; 13 (4): 1098. doi: 10.3390/nu13041098

50. Zittermann A., Gummert J.F. Non-classical Vitamin D Actions. Nutrients. 2010; 2 (4): 408-425 doi: 10.3390/nu2040408

Современная парадигма витамина D переросла короткие штанишки детского рахита, шагнула во взрослую жизнь и ныне может звучать следующим образом: «Дефицит витамина D оказывает большое влияние на общее состояние здоровья и продолжительность жизни человека, а препараты витамина D могут успешно использоваться для предупреждения и лечения (!) широкого круга заболеваний у взрослых и детей».

Интерес к витамину D последние десятилетия растет в экспоненциальной зависимости. Проиллюстрируем это утверждение диаграммой (рис. 1) динамики ежегодного количества статей по проблеме витамина D, опубликованных в одном из наиболее популярных зарубежных журналов Nutrients (ИФ 5,77).

Стремительная динамика востребованности знаний о закономерностях влияния витамина D на заболеваемость и смертность человека объясняется тем, что более 1 млрд человек в мире страдают дефицитом витамина D, а 3,5 млрд населения имеют недостаточную концентрацию [1]. Результаты наших исследований, практически точно совпадающие с данными Суплотовой Л.А. и др. (Тюменский государственный университет), свидетельствуют о том, что в Российской Федерации ситуация еще более напряженная, недостаточностью витамина D страдает 28 % населения нашей страны, дефицитом — 56 %, средний уровень 25-гидроксивитамина D (25 (OH) D), наиболее объективного параметра, характеризующего насыщенность организма метаболитами витамина D, равен 20,9 нг / мл [2].

Относительно количественной характеристики уровней 25-гидроксивитамина D, определяющей степень достаточности или оптимальности насыщения организма и обуславливающей то или иное его состояние, существуют различные мнения, однако большинство ученых и практических специалистов соглашаются со следующей градацией концентраций 25-гидроксивитамина D в сыворотке крови человека: менее 10 нг / мл — тяжелый дефицит; 10–20 нг / мл — дефицит; 20–30 нг / мл — недостаточность; более 30 нг / мл — адекватный уровень [3]. По утверждению Pecora et al. (University of Parma, Italy), большинство авторов полагают, что оптимальный уровень витамина D находится в диапазоне от 30 до 100 нг / мл. Концентрацию витамина D свыше 100 нг / мл принято считать избыточной, хотя токсичность чаще наблюдается при превышении значений 200–250 нг / мл [4].

Для Цитирования:
Кривошеев Владимир Васильевич, Козловский Илья Вячеславович, Никитина Лидия Юрьевна, Дефицит витамина D — показатель высокой смертности. Санитарный врач. 2024;2.
Полная версия статьи доступна подписчикам журнала
Язык статьи:
Действия с выбранными: